Проверяват всички асансьори в Кърджали извънредно

Цялостна проверка на асансьорите в Кърджали ще бъде направена до края на месец октомври. Инспекцията е наредена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Разпореждането идва във връзка с инцидент с асансьор в града, при който жена е закъсала между етажите, а асансьорният техник е отказал да отиде да я извади и се е наложило екип на пожарната да й окаже помощ.

От ДАМТН са категорични, че асансьорът е бил пуснат неправомерно, тъй като на 4.09.2014 г. инспектори на Регионален отдел "Инспекция за държавен технически надзор" - Южна България са установили при проверка редица неизправности: асансьорът не е минал периодичен технически преглед от лицензирана фирма за технически надзор повече от 36 месеца; не сработва заклинващият механизъм; на няколко от вратите, вместо стъкло, е поставена ламарина с големи дупки, през които човек може да провре 2 пръста, което противоречи на правилата за безопасна експлоатация. Въпреки това, четири дни по-късно, на 8.10.2014 г. в ИДТН е получен сигнала за закъсалата жена.

На следващия ден инспектор от РО ИДТН - Южна България повторно е извършил проверка и е констатирал, че асансьорът се експлоатира, въпреки, че все още се води спрян. При поддържащата фирма е ЕТ „Краси - Петко Алексиев" са установени редица нарушения: не разполага с персонал за поддържане на асансьори над 25 метра; на 4.09.2014 г. е допуснала експлоатацията на асансьор без извършен преглед, на който не сработва заклинващият механизъм и липсват стъкла. Сред нарушенията, описани от инспекторите е и повторната двукратна експлоатацията на спрян асансьор; неотзоваването в рамките на 1 час при подаден сигнал и др., уточняват от ДАМТН.

Припомняме, че заради инцидент в жилищен блок в София, при който една жена загина, а друга беше тежко ранена, вицепремиерът Екатерина Захариева на свой ред още през август разпореди спешни проверки на всички съоръжения в страната.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини