Водният цикъл на Момчилград пред завършване, 11 улици вече изцяло асфалтирани

Единадесет от засегнатите заради Водния цикъл улици в Момчилград вече са изцяло асфалтирани със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. В най-скоро време предстои полагането на нов асфалт на главната улица „Гюмюрджинска“, както и на улиците „Кокиче“, „Пазарска“ и „Черно море“.

Община Момчилград е с 99 процента завършен воден цикъл, два месеца преди срока за приключване на проекта по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи ръководителят на проекта и зам.-кмет на общината инж. Севдалин Огнянов. При реализацията на проекта е изградена 5,494 км нова канализация, реконструирана 15,3 км канализационна и 13,303 км водопроводна мрежа. Остава единствено възстановяване на улиците, където са положени канализационни и водопроводни тръби. Изцяло готова е и модерната пречиствателна станция за отпадъчни води на Момчилград, като се очаква да бъде въведена в експлоатация.

Новата водоснабдителна и канализационна мрежа ще ни реши проблемите за 50 години напред", е категоричен кметът на общината Акиф Акиф.

С изграждането на Водния цикъл на Момчилград загубите на вода по мрежата се очаква да намалеят с над 50 на сто, сочат данни на кърджалийското ВиК.

Значимостта на уличната мрежа, за чийто ремонт община Момчилград намери решение чрез кандидатстване с проект за рехабилитация на улици, се определя не само от гражданите, които живеят в съответните райони, но и от факта, че на някои от тях са разположени важни публични сгради и институции.

Инж. Огнянов уточни, че веднага след приключването на дейностите по Водния цикъл, ще започне цялостна подмяна на водопроводната мрежа на ул. „Гюмюрджинска“ по проект „Реконструкция и доизграждане на системите за водопровод и канализация – II етап Водоснабдяване“. Проектът обхваща разстоянието от сградата на Районния съд до района на „Български пощи“ ЕАД, след чието приключване участъкът ще бъде изцяло асфалтиран.

Същевременно до десетина дни всички пешеходни пътеки в града ще бъдат с нова маркировка. Вече са рехабилитирани основните артерии и кръстовища. Приоритетни са пешеходните пътеки около училищата и детските градини. Новата маркировка гарантира по-голяма трайност, а предимството й е максимално бързото съхнене. „Искаме да се извиним на гражданите за тазгодишното закъснение относно полагането на пътна маркировка. Поради строително-монтажните дейности по Водния цикъл отложихме очертаването на пътищата, но при добри атмосферни условия, се надявам да бъдем готови в рамките на десетина дена“, заяви зам.-кметът инж. Мехмед Фахри.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини