Европейската комисия спира регулацията на пазара на фиксирани телефонни услуги

Европейската комисия (ЕК) обяви, че премахва регулирането за два телекомуникационни пазара в Европа. Освен това ЕК ще преразгледа състоянието на други два пазара и ще прецени какво да е тяхното бъдеще.

Освободени от регулиране стават пазарът на дребно за достъп до фиксирани телефонни услуги и пазарът на едро за генериране на повиквания във фиксирани мрежи. Новите правила на комисията влизат в сила веднага.

Като аргумент за решението си комисията казва, че се наблюдава намаляване на обема на повикванията във фиксирани мрежи и клиентите преминават към алтернативни решения. Същевременно потребителите, които използват фиксирани услуги, могат да купуват достъп до тях от различни платформи и алтернативни оператори, така че конкуренцията се засилва, коментират от ЕК.

"С удоволствие обявявам това намаляване на бюрократичните формалности в областта на далекосъобщенията. То е резултат от засилената конкуренция на далекосъобщителните пазари и ни доближава с една стъпка до изграждането на истинска континентална мрежа", коментира заместник-председателят на ЕК Нели Крус.

Комисията ще предефинира два широколентови пазара, за да ограничи регулаторната тежест. Освен това тя ще обърне по-голямо внимание на специфичните нужди на бизнес потребителите, поясняват още от ЕК.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини