Електрониката посрещна ученици от пет държави

През изминалата седмица учениците и учителите от ПГ по електротехника и електроника Капитан Петко войвода бяха домакини на четвъртата среща на партньорите по проект „Miteinander statt nebeneinander“. Той е финансиран по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Коменски“ и навлиза във втората година на реализацията си. Осъществява се съвместно с училища от Полша, Италия, Германия, Турция и Швеция.В срещата участваха 23 ученици и 10 учители от партньорските училища, които заедно с българските си домакини продължиха съвместната си работа. Първоначално те представиха дейностите, организирани във всяко училище през първата година на проекта.
Темата на срещата в Кърджали бе „Сътрудничество вместо конкуренция“.
Във връзка с това учениците посетиха и се запознаха с дейността на два от най-добрите примера в нашия регион за успешно международно сътрудничество в производството – фирмите „Теклас България“ АД и „HALOILA Bulgaria“. По време на посещенията учениците се запознаха с на производството и видяха на практика реализирани възможности за международно сътрудничество.
Участниците в срещата работиха на 4 групи, като всяка една от тях разгледа в различен аспект и по различен начин темата. Резултатите от работата на групите бяха обобщени в последния ден на срещата. Те показаха, че всички участници са изпълнили отлично поставените задачи и са удовлетворени от работата си.
Задоволство от свършената работа обаче не беше единственото нещо, с което гостите ще запомнят престоя си в България.
През тази една седмицата те имаха възможност да се запознаят с част от историята, традициите, природата и забележителностите на града, региона и страната ни.
По стара българска традиция те бяха посрещнати в гимназията по електроника с питка с мед, под звуците на родопска гайда и още в първите часове на гостуването си усетиха магията на българската народна песен. За тях домакините бяха организирали посещение на Регионалния исторически музей и на Перперикон. Един от дните на престоя си в България гостите прекараха в гр. Пловдив. Те посетиха Бачковския манастир, Стария град и Международния пловдивски панаир. За всички участници в срещата беше организирано посещение на манастирски комплекс в кв. Гледка и беседа с отец Боян Саръев. Те имаха възможност да се запознаят с дейността на обществената кухня.
Гостуващите ученици бяха настанени в семейства на свои съученици и се запознаха с начина на живот на българските си партньори. Тук те създадоха нови приятелства, останаха с топли чувства към България и българските си домакини. Участниците си казаха „Довиждане“ и с нетърпение вече очакват следващата среща в Турция през месец март 2015 година.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини