Имотните първолаци в Хасково, помощите извън региона

На много хасковски първолаци родителите им са твърде заможни за критерия на държавата


Близо 1800 първолаци от Хасково ще получат помощ от 250 лв за първия учебен ден, съобщиха социалните след изтичане на крайния срок за кандидатстване 30-ти септември. 5 са отказите, 19 молби все още се разглеждат. Засечката по общини обаче показва интересни резултати.

Въпреки че в Хасково и общината живее близо половината от населението на областта, а в местните училища учат повече от половината ученици, подпомогнатите семейства с еднократната помощ за първолак са около 1/3 от всички кандидатствали. Поне към края на септември от 1723 одобрени за помощта, само 671 са от Хасково. Ножицата между областен център и регион всъщност ще нараства с обработката на подадените в последния момент молби, понеже се изчакват документите от Минерални бани, които също са придадени към хасковската социална дирекция.

Причината за очевидния дисбаланс не е, че в Хасково няма първокласници, а че семействата им са прекалено „заможни“ за държавата - имат доход на член от семейството над 350 лв. Наистина в много случаи надхвърлянето е направо е направо символично-с по 10-на лева, а най-куриозния случай е на фамилия превишила прага с 53 стотинки. Регламентът обаче си е регламент, дори да става дума за 3 стотинки, вдигат съчувствено рамене хора от службата. Изключение от правилото се води закононарушение. Повечето хасковлии са свикнали с абсурдите и даже не си правят труда да подават документи особено ако не получават детски, за които прагът е същия-350 лв. Случайно или не някои са се пробвали за да бъдат отрязани. 3 от 5-те регистрирани до момента откази са от Хасково. В същото време 99 % от кандидатствалите от региона са одобрени за помощта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини