3 метра железобетон отделят 80 деца от лавина

Стена вече ще пази мъниците от опасността


60-метрова ограда от железобетон с височина 3 м и 25 см отделя децата в яслата до бившата Захарна фабрика от надвисналите тонове пръст и земна маса над тях. Заради активизирано свлачище хълмчето до забавачката бе тръгнало надолу и бе разцепило и изкъртило масивната каменна подпорна ограда. Нейните остатъци застрашително бяха надвиснали над двора на метри от люлки и пързалки, по които се забавляват 80 дечица на възраст до 3 години. За дебнещата опасност Haskovo.net алармира още в началото на годината. В интерес на истината с опасността отдавна е било на „ти“ и ръководството на ОДЗ 22 Звънче. Още предишното ръководство в лицето на Елина Арнаудова е писало докладна до общинския съвет с искане за целева помощ за ремонт. Докладната бе одобрена вече в мандата на нейната наследница Красимира Спатовска, която обяви изграждането на нова ограда за приоритет. По неофициални данни били отпуснати 30 хиляди лева, но сумата излязла значително повече. Общината покрила разликата с първоначалната план-сметка. По разчет ремонтът трябваше да започне още през април-май, но началото на строителните работи се отложи за август. Една от причините е, че предвидената за целта фирма е била ангажирата в спешен ремонт на градския стадион на Ямача, във връзка с щастливото влизане на ФК Хасково в А група. Както е известно, имаше опасност на отбора да му откажат лиценз, ако спешно не се ремонтира стадионът. Въпреки забавянето в рамките само на два месеца, стената вече е факт. Подпорното съоръжение е дебело поне 25 см и е високо над върха на свличащото се хълмче. Отделно са били изгребани тонове пръст и камъни, за да се облекчи натискът върху оградата. До края на следващата седмица предстоят довършителни работи, както и нареждане на временно отстранените плочки в двора на яслата. За нови пари няма да има. Освежаването на детския двор ще мине чрез делегирания бюджет на забавачката - колкото може и докъдето стигне.

Към края на януари пък се очаква финализирането на големия проект, финансиран от Американските военноморски сили за пълна рехабилитация на сградата на градинската част в ОДЗ-то, която е в Македонската махала. Там се подменят дограми, освежава се фасада, прави се пълен ремонт на санитарни възли, сменя се изцяло ВиК и ел инсталация и се премахват стари преградни стени, за да се заменят с подвижни от ПВЦ. Всичко това излиза на учудващо малкото за българските ремонтни стандарти 213 хиляди лв. Някак си сме свикнали за това в Хасково да отиват милиони. Парите са безвъздездно отпуснати от американците, които ще проконтролират процеса в началото на идната година. Ремонтът се извършва от Сливенска фирма.

Г.Христов

Железобетонното съоръжение е високо 3.25 м
Фирмата ще свърши стената, но за двора от другата страна забавачката ще трябва да се погрижи сама
Така изглеждаше стената преди

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    123
    5 0
    08:10, 3 окт 2014
    Оградата е добре направена ,но как ще се обезопаси височината от горния парцел,която е около 3 м и е опасна за играещите деца там?


  • 2
    _1
    _1412322908
    1 0
    10:56, 3 окт 2014
    ОДЗ-то е в кв.Овчарски.Не се научихте,а бързате да пишете.
  • 3
    Съ
    съсед
    6 -2
    10:58, 3 окт 2014
    Идете да снимате подпорната стена отделяща ул. " СВетлина " он училището Паисий Хилендарски. Там е такъв ужас, че този в детската градина е нищо в сравнение с него. Безхаберието на ръководството в това училище е стряскащо, и аз го отдавам само на слагачестваото към узунджовския феодал / за да не му създават излишни главоболия и разходи... /
  • 4
    Ха
    Хасковски каунь
    1 -1
    12:05, 3 окт 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини