Хлябът поскъпва в страната, в Хасково - не

За разлика от други региони, където след скока на тока с около 10 %, се очаква и поскъпване на хляба, това в Хасково няма да случи. Поне засега, декларира Тодю Тодев, един от директорите на най-големия производител в областта - Хасковския хлебозавод.

Колегите му от страната обаче прогнозират, че хлябът няма да бъде пощаден от новите цени на тока и изборът вероятно ще е между по-висока цена на крайния продукт или освобождаване на работници.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева напомни, че върху увеличението на тока има и ДДС и този данък винаги е за сметка на крайния потребител.

Кукушева дава и друг аргумент за прогнозираното повишение в цената на насъщния и той е, че в момента в страната има 2,5 млн. тона пшеница, която се съхранява в складове, където се поддържа постоянна температура. Логично е поскъпването на тока директно да вдигне и цената за съхранението. Освен това по думите на Кукушева се чака скок и в цената на газа.

Тодев обаче е категоричен: „Засега няма да има поскъпване в Хасково до промяна на обстоятелствата. Ако става въпрос за вдигането на цената на тока, разчетите ще ги правим едва след като получим първата сметка“, каза още Тодев. Той посочи, че за момента няма сътресение и на борсовия пазар на зърното. Пшеницата от тазгодишната реколта се движи на миналогодишната цена и горе-долу била със същото качество като през миналата година. В Хасково дори имали още от старата реколта.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Антон
    4 0
    08:56, 3 окт 2014
    Той кмета до изборния ден и безплатен ще ни раздава ...
  • 2
    Ya
    yarrak
    1 -1
    12:05, 3 окт 2014
    EEee , do kade pa ste uveli4avat, hleba v haskovo si e nay skapo v kardjali e 050, 0.60 lv a tuk 080 i 0,90
Последни новини