Kои са лидерите на ”Революцията на чадърите”,

Сред тях има студент, юрист, банкер, университетски преподавател, пише Франс прес за водачите на ”Революцията на чадърите”, цитирана от БТА.

Продукт на хонконгския елит, те изпитват дълбоко недоверие към Пекин и опасения, че китайското управление ще накърни обществените свободи.

Чадърът се превърна в символ на протестното движение в китайския специален административен район.

Университетският преподавател Бени Тай

 Доцент по право, 50-годишният Бени Тай е съосновател на продемократичното движение "Окупирай центъра с любов и мир" (ОЦЛМ).

Тай оглавява кампанията за гражданско неподчинение, чиято кулминация настъпи през уикенда с мобилизирането на десетки хиляди демонстранти. Той създава "Окупирай центъра" в началото на 2013 г. заедно с преподавателя по социология Чан Кинман и баптисткия пастор Чу Юмин.

В края на юни "Окупирай" организира неофициален референдум за политическите реформи, в който участваха над 800 000 избиратели.

"Вярвам, че един ден в Хонконг ще има демокрация", казва Тай.

Студентът по литература Алекс Чоу

 Запален по китайската литература, 24-годишният Алекс Чоу казва, че е почерпил демократичния си идеал от книгите.

"Китайската литература отразява реалността и критикува обществото чрез словото", казва той.

Начело на Федерацията на хонконгските студенти той призовава за конкретни действия и праволинейност за променяне на света:

"Когато веднъж отстъпиш пред компромиса, си осъден да правиш компромиси завинаги".

Тийнейджърът Джошуа Уон

 Джошуа Уон е на 17 - има детско лице, голям бретон и носи очила. Той е най-младият от водачите на протестите, един от най-способните, известен с екзалтираните си речи и вкуса си към конфронтация.

 "Правителствата са склонни да правят отстъпки, само когато обществото бъде обхванато от размирици", твърди студентът, който е наясно с нещата.

Основател на организацията "Училищна група за натиск", Уон успешно мобилизира десетки хиляди демонстранти срещу проект за въвеждане в училище на обучение по "патриотично възпитание", което според критиците му е плод на китайска пропаганда. Той е толкова популярен, че името му редовно се появява в жълтите издания, които обсъждат слуховете за любовния му живот.

Финансистът Едуард Чин

 Едуард Чин, управител на фондове, се присъедини към "Окупирай центъра" през март, подкрепен от могъщи финансисти, които не гледат с добро око на намесата на Пекин в икономическите работи на Хонконг. Те осъждат семействеността и корупцията на китайските бизнесмени и вложиха значителни средства за популяризиране на каузата си.

"Ако имаме нужда от пари, ще ги съберем помежду си за дни. Трябва само да напишем чек", каза наскоро за АФП Чин.

Социологът Чан Кинман

 Получил образованието си в американския университет "Йейл", 55-годишният Чан Кин-ман е специалист по китайското гражданско общество. Твърди, че е получавал смъртни заплахи заради политическата си ангажираност и вече не може да се върне в Китай. Убеден е, че "цветята (на протеста) ще продължат да разцъфват навсякъде".

Пасторът Чу Юмин

 Знакова фигура на продемократичното движение в Хонконг, пастор Чу Юмин започва кариерата си на борец за демокрация, още докато Хонконг е под британска опека. Този баптистки пастор е известен главно с това, че е помогнал на демонстранти от площад "Тянанмън" през 1989 г. да избягат и намерят убежище в Хонконг.

За отбелязване е, че трима от главните водачи на продемократичното движение - Чу, Тай и Чин - са християни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини