Д-р Илко Семерджиев: Изпълнителната власт да прилага законите в сферата на здравеопазването

Изпълнителната власт затова се нарича изпълнителна, защото е длъжна да изпълни закона – такъв, какъвто е и да извлече от него всички ползи, които законодателят е формирал. Но изпълнителната власт отказва да поема отговорността за пълното изпълнение на закона в сферата на здравеопазването, заяви председателят на Коалиция „Десните“ д-р Илко Семерджиев. Той участва в четвъртата от поредицата дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките.

„Имам предимството да говоря от позицията на човек, които е правил здравна реформа, човек които може да си позволи 15 години по-късно да даде оценка“, каза д-р Семерджиев.По думите му, въпреки, че от 1999 г. имаме закон, които контролира задължителното здравно осигуряване, в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса дефинитивно има планирани 850 хиляди човека по-малко за здравно осигуряване. Затова се явява недофинансиране на здравната система - то не е причинено от хората, то не е причинено от отделния платец на здравноосигурителни вноски или работодателя, подчерта д-р Семерджиев.

Председателят на Коалиция „Десните“ посочи и още един пример, който също може да се проследи в Законна за бюджета на НЗОК за 2014 година - планирани са 3 млн. лв. възнаграждения или комисионни за Националната агенция за приходите за това, че събира здравноосигурителните вноски. „Аз не съм чувал една държавна агенция да взима комисионни от друга държавна институция и по този начин да взема пари от нейния бюджет“, коментира Семерджиев. Той припомни, че през 2010 г. бе експроприиран големия бюджет на НЗОК в размер над 1.4 млрд. лева . Следващата година бяха прехвърлени 340 млн. По-следващата - още 100 млн., докато конституционния съд прекрати тези действия. „Със старта на здравното осигуряване и с едногодишното му развитие ние оставихме голям резерв в размер на 715 млн. лева. Знаете ли къде се съхраняваха тези пари? Бяха дадени на влог на БНБ с полу-активно управление и носеха 4.2 % годишен приход. Знаете ли къде са излишъците сега? Те са в фискалния резерв. Всички тези активи минаха под управлението на министъра на финансите. Това е нарушение на специалния закон, закона за здравното осигуряване“, категоричен бе Илко Семерджиев.

Според него проблемът е в това, че този които прави лоши промени в законите, не понася отговорността за това което е решавал. „Тоест, когато говорим за политика и политици аз бих искал да поставя на първо място отговорността“, подчерта Семерджиев и допълни, че коалиция „Десните“ ще работи за спирането на кражбите, злоупотребите и измамите в сектора. В управленската програма на коалицията е заложено увеличаване на разходите за здравеопазване от 4.1 на 6% от БВП, без да се увеличава здравноосигурителната вноска, а само чрез по-висока събираемост и намаляване на броя на неосигурените лица. Лекарите да получават достойно възнаграждение за труда си, а пациентите да не бъдат принуждавани да плащат за здравни услуги в момента на ползването им, пише още в документа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини