Лихтенщайн разследва Цветан Василев за пране на пари

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари, съобщи БНР, като се позова на свои източници.
Лихтенщайнските власти са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу банкера.

Според информация на "Хоризонт" до българската прокуратурата е изпратено запитване, в което се искат подробности за разследването срещу Василев за източването на КТБ.

В отговор на въпрос държавното обвинение са отговорили лаконично: "Има такова запитване".

"За пръв път чувам". Така лаконично коментира адвокатът на банкера Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС.
Той допълни, че до миналата седмица не е имало никакви данни за подобно разследване, а ако прокуратурата е знаела, не е било "обективирано в материалите по делото".

Симеонов припомни, че през последните седмици са се появили много дезинформации във връзка с Цветан Василев, включително и интервюта, които адвокатът въобще не е давал.

"Не кореспондирам с никого, но въпреки това се появиха мои "интервюта", които не съм давал по сайтовете. Преди да видя черно на бяло искането на Лихтенщайн не мога да го коментирам. Ако има наистина някакво такова разследване, трябва да видим документи, които са свързани с него. Засега нямам нито от сръбския колега, нито от прокуратурата каквато и да било информация за подобно нещо, нито от г-н Василев", каза още защитникът на Цветан Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ все още очаква решението на властите в Сърбия дали да уважат искането на България да бъде екстрадиран у нас заради обвиненията, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ. Съдът в Белград му наложи мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден да се подписва в полицията, и му отне паспорта.

Василев не изключи възможността да поиска политическо убежище в Сърбия, а местни медии писаха, че може да настоява и за сръбско гражданство.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че най-вероятно изплащането на парите на вложителите в КТБ ще започне през ноември.

Появи се информация. че се събират оферти за изкупуване на активи на дъщерната на КТБ банка - "Виктория", срещу което се обявиха работодателските и синдикални организации.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    In
    incubo
    0 0
    17:52, 20 окт 2014
    az ako otkradna 206 leva nai malko 6 meseza a za 206 miliona po kolko triabva da go umnoza
Последни новини