Няма да се намаляват или замразяват пенсиите

Министър Йордан Христосков категорично заяви, че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, няма да има намаление на пенсиите.
По-рано днес "24 часа" се позова на експерти, че ако се приложи швейцарското правило за актуализация на пенсиите, догодина те трябва да бъдат намалени заради отрицателната инфлация през 2014 г. Швейцарското правило взема предвид инфлацията и ръста на осигурителния доход (по 50%), който обаче няма да успее да компенсира дефлацията.

Според медията в консултативния съвет за реформа на осигурителната система към социалния министър Йордан Христосков са предложени 3 варианта. Първият е замразяване на пенсиите за година, използван от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков. Вторият и третият предвиждат дописване на формулата, като е възможно дори леко повишение на пенсиите, ако някой от тях се приеме.

Пред БНР Христосков обаче опроверга, че догодина няма да има индексация на пенсиите заради дефлация тази година.

"До края на годината очакваме дефлация около 1%, тоест -1% ще бъде индексът на потребителските цени, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход за тази година ще бъде около 4,8%. Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите, нито пък нулево нарастване, т.е. да бъдат замразени на същото ниво", обясни министърът.

По думите му договорени са минималните осигурителни прагове за следващата година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите.
Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто.

Решението за осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило бе заложено в бюджета за 2014 г. Първоначалните сметки на премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов показваха, че ръстът на пенсиите според правилото трябваше да бъде 1.5%.
Надзорният съвет на НОИ реши от 1 юли 2014 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., да бъдат осъвременени с 2,7 на сто.

Преди дни министър Христосков успокои, че няма опасност нито сега, нито в следващи години пенсионната система да фалира и да няма пенсии.
Като слабост в осигурителната ни система той посочи средната възраст за пенсиониране в България - 59 години, което е рано.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ga
    galq600
    3 -1
    17:05, 23 сеп 2014
    kak невие грях и срам как бедните балгари бедни и инвалиди да плащат убииствените сметки сас 131лв това е геносид кам народа.
  • 2
    Ан
    Андрешко от Орфея
    1 -1
    17:53, 23 сеп 2014
    Тоя мазник иска да каже: Няма да се увеличават пенсиите по наша милост! Французите на това му викат - Де жа вю!- демек това вече сме го виждали за три години при Вдянков, БББ и ЦЦ! Като гледам как никой не иска да гласува, май имаме още да видим........
Последни новини