Намаляване на часовете на учителите предлага доц. Герджикова от Реформаторския блок

Намаляване на седмичната натовареност на учителите предложи доц. д-р Нина Герджикова - трета в листата на Реформаторския блок за изборите на 5 октомври на среща с кандидатите за народни претавители в Смолянско, организирана от КНСБ в сесийната зала на община Смолян в петък (19 септември). Средната натовареност на учителите в България е 24 часа. В европейските страни тя варира между 19 часа във Великобритания до 27 часа в Германия. Намаляването на натовареността с два часа седмично ще даде възможност на учителите да наблегнат на своята подготовка и квалификация, смята тя. Тя предлага и учителите над 55-годишна възраст и над 60-годишна възраст поетапно също да имат по-малък норматив. Според нея държавата трябва да поеме разходите на учителите с до 5 години стаж за задочни и дистанционни форми за допълнителна квалификация.

Доц. Герджикова бе пряма и откровена и постави проблеми на синдикатите докато останалите кандидати от БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ се стараха да им се харесат. "Синдикатите не са винаги достатъчно активни и активни спрямо тези, които са се обърнали към тях за помощ. Синдикализмът няма общо с популизма и общите приказки." - заяви кандидатът на РБ.

Красимир Парунов от Синдиката на българските учители постави въпроса за заплащането на учителите и попита защо Законът за училищното образование, подготвен още от Тройната коалиция, все още не е приет. Според доц. Герджикова е по-добре, че този законопроект не е приет, тъй като не решавал нито един проблем на средното образование.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ка
    Камен
    4 0
    16:55, 20 сеп 2014
    Пълни глупости!
  • 2
    Ол
    Оля
    2 0
    16:55, 20 сеп 2014
    Не, намаляване на часовете на учителите! Защото децата не могат да си вземат материалът, ама вие сте тъпи и не се замисляте! Не, намаление на часовете на учителите, а нормални заплати за полаганите от тях часове, освен това, трябва да имат и съобразена програма с материала, направете по-лек материалът, направете го сносен и ще е по-леко и на децата, и на учителите
  • 3
    Ив
    Иво
    3 0
    16:56, 20 сеп 2014
    Пълни глупости. Учителите трябва да бъдат мотивирани по друг начин, а не чрез намаляване на часовете.
  • 4
    Пе
    Петър
    3 -1
    16:57, 20 сеп 2014
    Дано РБ не влязат в парламента. В този блок са събрани едни от най-големите предатели на България!
  • 5
    Ze
    Zero_1411222482
    2 -1
    17:14, 20 сеп 2014
    Интресно, като им намалите часовете, тия учители за какво ще взимат заплати.

Още новини

Последни новини