Франция забрани нейни граждани да стават джихадисти

Френският парламент одобри снощи законопроект, който предвижда забрана граждани на Франция да напускат страната с намерение да се присъединят към джихадистки организации в Ирак и Сирия, предаде АФП, уточнявайки, че на такива лица ще бъдат отнемани паспортите, предаде БГНЕС.

В документа се посочва, че такива мерки ще бъдат прилагани, "ако властите имат сериозни основания да предполагат, че дадено лице планира да напусне страната с намерение да извършва терористични актове, военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

Подобна мярка ще важи и за хора, заподозрени, че възнамеряват да се присъединят към дейността на терористични организации, и които при определени условия може да създадат заплаха за обществената сигурност при завръщането си във Франция.

Законопроектът, който трябва да бъде гласуван днес след дебати и в едно-единствено четене, предвижда още борба с пропагандирането на тероризъм в интернет.

Според френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов в момента около 930 французи участват в джихадистки групировки в Ирак и Сирия, което за последните 8 месеца представлява увеличение от 74%. От тях 36 души са били убити във въоръжените действия там.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини