Най-обещаващите игрални и анимационни филми до края на 2014-та година

Краят на тазгодишния летен киносезон вече настъпи. Докато американските бокс офис резултати от изминалите няколко месеца бяха далеч под очакванията на анализаторите, българските зрители превърнаха няколко тазгодишния заглавия в хитове с приходи от над един милион лева. Лятото винаги се е смятало за най-активния и натоварен сезон по отношение на комерсиалното кино, но от няколко години насам студията насочват вниманието си все повече към есента и зимата.

Втората половина на календарната година вече също предлага голям брой филмови продукции, които по мащаба, амбициите и бюджетните си могат да се конкурират и с най-епичните летни блокбастъри.

2014-та година не е изключение и българските зрители могат да очакват няколко любопитни игрални и анимационни филми, които от своя страна имат шанса да се превърнат в едни от хитовете на есенно-зимния сезон.

Ето ги и тях:


Лабиринтът: Невъзможно бягство (2014)

Премиера в България – 19.09



Подобно на повечето съвременни младежки заглавия филма е базиран на роман, насочен предимно към тийнейджърската публика. Историята разказва за младо момче без спомен за миналото си, което се събужда в центъра на гигантски лабиринт заедно с няколко свои връстници. След като обединяват силите си групата младежи правят всичко възможно за да се преборят с множеството препятствия и да намерят изход от лабиринта. Главните роли в “Лабиринтът: Невъзможно бягство” са поверени на Дилън О’Брайън (“Новото момиче”) и Уил Поултър (“Семейство Милър”), а за направата на филма бяха похарчени 30 милиона долара.


Закрилникът (2014)

Премиера в България – 26.09



Филмът на Антоан Фукуа черпи вдъхновение от едноименния сериал от 80-те години, а за изпълнител на главната мъжка роля бе привлечен двукратния носител на “Оскар” Дензъл Уошингтън. В "Закрилникът" Уошингтън играе ролята на Робърт Маккол - бивш член на специалните части, който е инсценирал смъртта си за да може да живее на спокойствие в Бостън.

Всичко обаче се променя когато той е принуден да сложи край на изолацията си и да помогне на изпадналата в беда тийнейджърка Тери (в ролята Клои Грейс Морец). "Закрилникът" е втори общ проект на Дензъл Уошингтън и Антоан Фукуа след суровата екшън-драма от 2001-ва година “Тренировъчен ден”.


Не казвай сбогом (2014)  

Премиера в България – 03.10



Звездата от “Градът” Бен Афлек си партнира с Тайлър Пери, Патрик Фюджит и Розамунд Пайк в този драматичен психологически трилър. Режисьор на филма е Дейвид Финчър, за когото това е трета екранизация на известен роман след “Боен клуб” и “Мъжете, които мразеха жените”.

Бен Афлек се превъплъщава в образа на Никълъс Дън – журналист, чиято съпруга Ейми изчезва без никаква следа. Не след дълго бива разкрита и истината за нестабилните отношения между двамата съпрузи. Но дали властите са прави и Никълъс е наистина човека, който е отговорен за мистериозното изчезване на Ейми?


Анабел (2014)  

Премиера в България – 03.10



Анабел - зловещата кукла от началните сцени на хитовия хорър “Заклинанието” се сдобива със свой собствен филм. За режисьор на ”Анабел” бе избран оператора Джон Леонети, който е работил както по оригиналния “Заклинанието”, така и по филми като “Маската” и “Смъртоносна битка”. Историята на лентата разказва за семейната двойка Джони и Мия Гордън, които се сдобиват с изящна старинна кукла на име Анабел. Но след като се сблъскват с членовете на сатанинска секта Джони и Мия стават свидетели на серия от страховити и мистериозни случки, които изглежда са свързани с наскоро пристигналата кукла.

Бюджетът за снимки на ”Анабел” се равнява на 5 милиона долара, а актьорския състав на филма е предвождан от номинираната за “Оскар” Алфре Удард (“Първичен страх”), Анабел Уолис (“Мрежа от лъжи”) и Ерик Лейдин (“Престъпна империя”).


Дракула: Неразказан (2014)

Премиера в България – 10.10



Заснетият в стилистиката на “Ван Хелсинг” и “Аз, Франкенщайн” филм е дело на младия режисьор Гари Шор, за когото това е първи филмов проект. Въпреки начинаещия режисьор ”Дракула: Неразказан” може да се похвали с доказани таланти зад камерата, сред които се открояват оператора Джон Шварцман (“Пърл Харбър”, “Армагедон”), композитора Рамин Джавади (“Железният човек”) и монтажиста Ричард Пиърсън (“Превъзходството на Борн”, “Мъже в черно 2”).

За разлика от останалите филми за прословутия вампир ”Дракула: Неразказан” разказва за младите години на граф Дракула – години, в които той е познат като Влад Тепес. В главната титулярна роля се превъплъщава познатия от “Бързия и яростни 6” Люк Евънс.

Съдията (2014)

Премиера в България – 17.10



След участията си в серия от високобюджетни екшън-продукции Робърт Дауни-мл насочи вниманието си към ”Съдията” – драматична лента зад чиято направа стои създателя на хита ”Ловци на шаферки” Дейвид Добкин. Дауни играе ролята на успешен адвокат, който се завръща в родното си градче за погребението на своята майка. След пристигането си обаче той с изненада открива, че страдащия от Алцхаймер негов баща (който е и местния съдия) е главния заподозрян за жестоко убийство. Екрани партньори на Робърт Дауни-мл са Вера Фармига, Били Боб Торнтън, Робърт Дювал, Дакс Шепърд и Винсън Д’Онофрио.

Билет за отвъдното (2014)

Премиера в България – 24.10



Филмът на Скот Франк е базиран на едноименния роман на писателя Лоурънс Блок. Лиам Нийсън изпълнява главната роля на бившия нюйоркски полицай и настоящ частен детектив Матю Скудър, чиито най-нов случай е свързан с отвличането на съпругата на местен наркотрафикант. Продуцент на ”Билет за отвъдното” е Дани Де Вито, а бюджета на филма се равнява на 40 милиона долара.

Интерстелар (2014)

Премиера в България – 07.11



Създателят на “Черният рицар” и “Генезис” Кристофър Нолан е режисьор и сценарист на тази научнофантастична драма. Носителят на “Оскар” Матю Макконъхи изпълнява ролята на Купър – наскоро овдовял баща на две деца, която е принуден да изостави семейството и заедно с екип астронавти да се отправи на дръзко пътешествие сред звездите. Целта на мисията е да се намери начин по който човечеството да продължи да съществува. Бюджетът на ”Интерстелар” надвишава сумата от 150 милиона долара, а освен Матю Макконъхи във филма ще видим още Майкъл Кейн, Ан Хатауей, Джесика Частейн, Кейси Афлек, Уес Бентли, Елън Бърнстийн, Джон Литгоу и Мат Деймън.

Кутийковците (2014)

Премиера в България – 07.11



”Кутийковците” е stop-motion анимация от създателите на “Коралайн” и “Паранорман”, чиито сюжет разказва историята на Егс – осиротяло младо момче, което бива отгледано от група добронамерени подземни тролове (познати като Кутийковците). Но след като троловете се превръщат в мишени на зъл унищожител на насекоми Егс се превръща в единствения човек, който може да спаси новото си семейство. Филмът се разпространява в триизмерен формат.


Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 1 (2014)

Премиера в България – 21.11



Дженифър Лоурънс и Джош Хътчерсън се завръщат отново като Катнис Евърдийн и Пийта Меларк в предпоследния филм от успешната приключенска поредица “Игрите на глада”. Историята на “Сойка-присмехулка - част 1” отново се фокусира върху младата Катнис, която с помощта на президентката на райнон 13 Алма Койн се впуска в битка за спасението на цялата държава Панем. За филма “Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 1” бяха похарчени 125 милиона долара, в лентата ще видим още: Джулиан Мур, Елизабет Банкс, Лиам Хемсуърт и починалия по-рано тази година Филип Сиймур Хофман.

Шефове гадняри 2 (2014)

Премиера в България – 28.11



Филмът е продължение на изненадващия световен хит от 2011-та година “Шефове гадняри”. Звездите от първата част Джейсън Бейтман, Джейсън Съдейкис и Дженифър Анистън поемат отново главните роли, а за снимките на лентата бяха похарчени около 40 милиона долара. Сюжетът на “Шефове гадняри 2” отново разказва за тримата приятели Ник, Дейл и Кърт, които този път решават да създадат собствена компания и да се впуснат заедно в света на корпоративния бизнес.

Но мечтите им се провалят след като попадат в капана на ловък и безскрупулен инвеститор. Измамени и готови за отмъщение те изготвят дързък план с чиято помощ планират да си възвърнат контрола на компанията. С помощта на няколко свои познати те се подготвят да отвлекат най-големия син на инвеститора и да изискват голяма сума пари за неговото освобождаване.

Пингвините от Мадагаскар (2014)

Премиера в България – 28.11



Радващите се на огромна популярност в България пингвини от поредицата “Мадагаскар” се сдобиват със своя първи самостоятелен филм. Този път историята отвежда Ковалски, Скипър, Рико и Редник в редиците на “North Wind” – тайна и елитна организация от няколко животински видове, чиято задача е да помага на животните по света и да се бори срещу злото. Заедно с новите си партньори четирите пингвина се изправят срещу своя най-голям враг – октопод на име Октавиус Брин, който иска да постави света под свой контрол. ”Пингвините от Мадагаскар” ще може да бъде гледан в триизмерен формат.

Ето тук те оставям (2014)

Премиера в България – 12.12



Ансамбловата комедийна драма е дело на режисьор на “Деца на килограм” и “Луда нощ” Шон Леви. Лентата разказва за членовете на голямото семейство Алтман, които по желание на наскоро починалия патриарх на фамилията трябва да бъдат заедно цяла седмица под един-единствен покрив. Актьорският състав на ”Ето тук те оставям” е предвождан от Джейсън Бейтман, Тина Фей, Тимъти Олифант и Джейн Фонда.

Изход: Богове и Царе (2014)

Премиера в България – 12.12



Режисьор на филма е ветерана зад “Гладиатор” Ридли Скот, а главната роля е поверена на носителя на “Оскар” Крисчън Бейл. Сюжетът черпи вдъхновение от историята за библейския религиозен водач и пророк Мойсей, а екранни партньори на Бейл са актьорите Арън Пол, Бен Кингсли, Джон Туртуро, Сигорни Уивър и Джоел Едгъртън. ”Изход: Богове и Царе” бе заснет за 74 дни и според информация от студиото 20th Century Fox режисьора Ридли Скот е разполагал с бюджет за снимки от малко над 100 милиона долара. Сюжетът на лентата се придържа към познатата от Библията история за извеждането на израелтяните от Египет, последвалото преминаване пред пустинята Синай и опитите на техния водач Мойсей да ги отведе до Обетованата земя.

Хобит: Битката на петте армии (2014)

Премиера в България – 19.12



Финалният филм от поредицата на Питър Джаксън ”Хобит”. Историята започва от момента в който приключи предишната част от франчайза “Хобит: Пущинакът на Смог”. Билбо Бегинс и предвожданите от Торин Оукъншийлд джуджета са вече в леговището на дракона Смауг, но ще имат ли силите да си върнат обратно огромното съкровище и кралството Еребор? Мартин Фрийман се завръща за трети път в главната роля на хобита Билбо Бегинс, а негови екранни партньори са Йън Маккелън, Ричард Армитидж и Орландо Блум.

Нощ в музея: Тайната на гробницата (2014)

Премиера в България – 26.12



За разлика от предишните две части от поредицата действието на “Нощ в музея: Тайната на гробницата” се развива в Лондон, а сюжета отново се фокусира върху премеждията пред които се изправя добродушния охранител Лари Дейли. Този път в основен катализатор на действието се превръща “възкръсването” на легендарния рицар на Кръглата маса сър Ланселот. Бен Стилър се завръща отново в главната роля, а освен него във филма участват още Робин Уилямс, Ребъл Уилсън (“Кръв и пот”), Бен Кингсли (“Железният човек 3”) и Оуен Уисън (който за трети път играе ролята на миниатюрния каубой Джедадая).

Вдън горите (2014)

Премиера в България – 26.12



Музикално-фантастичен филм, в който ще видим актьори от ранга на Мерил Стрийп, Джони Деп и Кристин Барански. Действието на ”Вдън горите” се развива в магическия свят на писателите братя Грим, а главните герои са познати на зрителите от популярни литературни творби като “Червената шапчица”, “Джак и бобовото зърно”, “Рапунцел” и “Пепеляшка”. За филма бяха похарчени около 40 милиона долара, а сценария е вдъхновен от наградения с “Тони” бродуейски мюзикъл ”Вдън горите”. Освен вече споменатите актьори в лентата участват още Емили Блънт, Ана Кендрик, Крис Пайн и Джеймс Кордън.




Източник: cinefish

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини