Седем бойни кораба на НАТО в Черно море

Седем бойни кораба на НАТО се намират в момента в Черно море за участие в започналите днес международни учения, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на военно-дипломатически източник.

През последните няколко дни в Черно море навлязоха 4 кораба на НАТО - американският ескадрен миноносец "Рос", френският корвет "Командант Биро", както и канадска и италианска фрегати.

В Черно море също така се намират турска и румънска фрегати, а вчера навлезе още един натовски кораб - турски корвет.

Ученията "Сий бриз 2014" се провеждат в северозападната част на Черно море, като целта им е да се отработи организирането на зона за безопасно корабоплаване в кризисен район. Ученията са в рамките на програмата за двустранно сътрудничество между военните министерства на Украйна и САЩ и плана за 2014 г., съобщават от украинското военно министерство.

От украинска страна в тях ще участват 5 кораба и снабдителни съдове и два кораба от граничната служба на страната.

Тази година ученията не предвиждат влизането на чуждестранни бойни кораби в украински пристанища. Според военно-дипломатическия източник на ИТАР-ТАСС обаче е възможно натовски кораби да влязат в пристанищата Одеса и Констанца.

Съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море по-дълго от 21 дни, като общата им водоизместимост не трябва да превишава 30 хил. тона. Общата водоизместимост на 4-те американски, френски, канадски и испански кораба, намиращи се сега в Черно море, не надхвърля 22 000 т.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини