Гяур Хасан и Джобния Херкулес търсят алтернатива на тютюна,в региона садят „Цветето на рая”

Хасан Тахиров с шафран

Двама прокудени от България родопчани Хасан Тахиров известен в Швеция като Гяур Хасан и трикратния олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу с прозвището Джобния Херкулес са се захванали с нелеката задача да намерят алтернатива на тютюна в родината си. Европейската политика насочена към ограничаване на тютюнопроиизводството прави тази задача особено належаща. От година Хасан Тахиров обикаля институциите за да привлече вниманието към шафрана,като алтернативна култура на тютюна. Наим Сюлейманоглу му помага да вземе  посадъчен материал от опитните полета на Министерството на земеделието на Република Турция. В Кърджалийско вече започна засаждането на първите луковици. В края на октомври шафранът ще цъфне и ще стане ясно дали ще дава толкова цвят, колкото в страни традиционни производителки като Иран, Турция, Азербайджан.

  Шафранът е многогодишно разстение. В Османската империя го наричали „Цветето на рая”.Императори и султани въвели специални закони срещу фалшификация.Днес  „Цветето на рая” се използва в хранително-вкусовата промишленост,фармацевтиката,за направа на бои за текстилната индустрия.Най търсено е от Световната здравна организация.

 Шафранът е подобен на минзухара ,познат по нашите земи.Той спи през лятото.Цъфти през октомври.Цветовете,които представляват интерес за индустрията се събират в началото на ноември.От тях се отделят близалцата,които са крайния продукт.

   Сагата с шафрана започна преди година когато Кърджали бг вести даде гласност на намеренията на Хасан Тахиров да отглежда шафран в България.Той призова в страната да се създаде кооперация на прозводителите и държавните институции да им окажат съдействие.Без общи усилия няма да можем да постигнем успех,категоричен бе Тахиров.

Той се обръща за съдействие към областна администрация в Кърджали.

Г-н Тахиров се обърна към нас с писмена молба за съдействие.Областна администрация поиска от опитната станция в града , Службата за съвети в земеделието и Изпълнителната агенция по сортоизпитване и апробация да предоставят становище за това има ли условия за отглеждане на шафрана в страната ни.Това сподели за Кърджали бг вести специалистът по земеделските въпроси в областна администрация Юксел Ибрям.Отговорът е,че щом в страната расте без проблеми дивия минзухар,то има условия и за отглеждане на шафрана.Областният управител Бисер Николов внася докладна в Експертния съвет по земеделие към областна администрация.Тя е разгледана. Препоръчва се преди да се престъпи към масово отглеждане да се изпита посадъчен материал в опитни станции.Хасан Тахиров трябва да предостави технология и луковици.Изпълнителната агенция по сортоизпитване посочва четири места в страната,където има опитни полета и където трябва да се направят изпитания.Те са в Русенско,Лудогорието,Пловдивско и Кърджалийско.В Източните родопи шафранът ще се тества на 30 места и на практика ще се покрие  цялата територия на областта

   Изключително много ми помогнаха зам.-областния управител Назми Мюмюн и кметът на ДЖебел Бахри Юмер.Юмер веднага свика кметовете на населени места и разпореди да се започне засаждане на шафран за тестване,сподели Хасан Тахиров.

   Тахиров се обръща и към института по почвознание „Никола Пушкаров” към министерството на земеделието. От там хвалят проекта и сочат, че почвите в Източните Родопи са благоприятни за отглеждане на шафран.

   Тахиров очаква догодина да се започне промишлено отглеждане.

   Според Тахиров отглеждането на шафран е все едно да сееш злато и да береш диаманти. Всеки земеделец в Кърджалийско ще има петролен кладенец или златна мина в нивата си, твърди Тахиров.

   С европейско финансиране са направени насаждения в Гърция и Кипър. САЩ са готови да инвестират 1,5 млрд.долара в Афганистан, като алтернатива на маковите култури от които се получава дрога.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    07
    077
    7 -4
    12:54, 6 сеп 2014
    Евалла !ашколсун !дано да вирее в булгаристан.
  • 2
    Сп
    спароу джак
    0 -2
    23:01, 14 яну 2015
    Хасан,сбъркан в буркан

Още новини

Последни новини