Фермери в Кърджали: Млякото от болните от „син език“ животни е опасно за децата

Бойко Синапов

Краят на българското животновъдство е близко, ще съдим държавата и в Европейския съд, не купувайте мляко и млечни продукти, предупредиха днес в Кърджали собственици на големи ферми, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Повод за гнева им е болестта „Син език“ по овцете, която е добила застрашителни размери на територията на цялата страна и няма незасегната област. Според председателя на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов близо 60% от животните са заболели от тежкия вирус, те умират от критично високата температура, която поразява имунната им система. Месото обаче не е опасно, може да се яде, но в никакъв случай млякото и млечните произведения, защото лекуваме болните животни с купища антибиотици и най-много трябва да се предпазват децата, уточниха фермерите. Те не могат да дадат обяснение защо въпреки болестта по овцете и кравите продължава изкупуването на мляко и производството на млечни продукти.

Бойко Синапов заяви, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала за проблема, но в четвъртък Асоциацията ще внесе жалба в Главната прокуратура. „Виновен е целият Министерски съвет от бившето правителство без земеделския министър проф.Димитър Греков, който два пъти внася сигнали и иска средства за преодоляване на проблема, но пари така и не бяха отпуснати. Еврокомисията ни предупреждава три пъти от началото на годината за опасността по границата, но именно там имунопрофилактиката е прекратена отдавна. Агенцията по безопасността на храните остана с вързани ръце и не успя да локализира първите огнища на заразата, а последствията са ясни – загива целият отрасъл, ние губим поминък, който е основен в целите Родопи“, коментира Синапов. Според него в страната всеки час умират животни, а вече няма смисъл дори и от протести. „Пред кого да протестираме? Готови сме на крайни действия и гражданското неподчинение е най-малкото, което сме в състояние да направим. Умре ли ни бизнесът, ще стане страшно“, предупреди той.

Българското животновъдство все още разчита на националния бюджет, фермерите нямат достъп до европейските средства, в Кърджалийска област няма нито една ферма, изградена по европроект, допълни Синапов. Над 1 600 са овцефермите в региона и няма стадо, което да не е поразено от „Син език“. Гюнер Хасан, животновъд от момчилградското село Подрумче, е предал на екарисажния камион 40 умрели овце, стадото му е от 250 животни, а половината вече са тръшнати от вируса, вчера са умрели 5 крави, а предната седмица две.Той посочи, че автомобилът от Варненския екарисаж пристига два пъти в седмицата, а до определения пункт в Момчилград потърпевшите стопани сами за собствена сметка транспортират труповете. Фермерите изразиха тревога и от вида на камионите – открити самосвали, които със сигурност разнасят заразата по пътя, докато се озоват в екарисажа. Всички купуваме торби с антибиотици, за да лекуваме добитъка, но нищо не помага, от стадото в ивайловградското село Мандрица, където болестта пламна първо, не е останало нито едно животно, посочи Валери Калеканов. Младият мъж се е върнал от Германия, напуснал легалната си работа и купил голямо стадо, отглеждането на овце се превърнало в основен поминък за цялата му фамилия. Ако загубя и този бизнес, ще съдя държавата до дупка, закани се той. Ситуацията в цялата страна е крайно опасна, дори да се отпуснат средства и пристигнат ваксините, вече е фатално късно, подчертаха фермерите.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини