25 °C

Културата на Homo sapiens се развила, когато намалял тестостеронът

Съпоставка на череп на 80 хил. години и съвременник Сн.: Robert Cieri / University of Utah

Бурното развитие на културата преди 50 хил. години е било свързано с  понижаването нивата на тестостерона в кръвта на нашите предци. ови наших предков. До този извод стигнали учени от университета Дюк, след като направили сравнителен анализ на древни и съвременни човешки черепи. Резултатите от изследването са представени в сп. Current .

Учените сравнили надочните дъги, формата на лицето и обема на 13 черепа на Homo sapiens на датирани на повече от 80 хил. години, 41 - на 38-10 хил. годиини и 1367 черепа от 20 век от всички краища на света. Главната тенденция в развитието била намаляването на надочните дъги и закръгляне на темето. Тези черти се свързват с намаленото действие на тестостерона, който в повишени количества се сочи за причина за агресивността. Все пак формата на костите не може точно да посочи физиологичниоя механизъм - дали е падало нивото на тестостерона или е намалял броят на рецепторите за този хормон.

Хронологически спадането на хормона на агресията съвпада с подема на човешката култура. Подобни на съвременния човек хоминиди се появяват преди 200 хилядолетия, но едва след 150 хил. години те имат накакви оръдия от кост или кремък, риболовни приспособления и умение да използват огън.

Вероятно по-голямата популация Homo sapiens е трябвало да води съвместен живот. Така нашите предци развили качества, необходими за да живеят заедно, да си сътрудничат, и да се учат един от друг. Така според антополозите на преден план излезли сговочивостта и занижената агресивност, а хората започнали да се учат да се отнасят добре един с друг.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 25.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини