Динята! Борецът на болести

Вижте срещу какво помага любимият летен плод!

Ако трябва да заложим на любим летен плод в горещините, то безспорно това би била динята. Освен превъзходен и освежаващ вкус обаче, тя има и няколко незаменими ползи в здравословно отношение.

Тъй като е богат източник на пектинови вещества, растителни фибри, витамин от групи А, В1, В2, В9, С, фолиева киселина, желязо, магнезий, никел, калий, мнозина специалисти я препоръчват срещу редица физически проблеми.

Срещу хипертония - изследвания на американски учени доказаха, че сокът от диня подобрява кръвообръщението, заради което е перфектно средство срещу хипертония. Сочният плод ускорява и перисталтиката на червата и по този начин прочиства организма от лошия холестерол.

Срещу камъни в бъбреците, цистит, нефрит - ако страдаме от подобни заболявания, то можем да си помогнем бързо и лесно, като всеки ден консумиране до 2-3 килограма диня. Алкалните вещества в плода възстановяват киселинно алкалния баланс в организма, а диуретичните свойства помагат на тялото да се отърве от ненужните соли.

Против рак на простатата и атеросклероза - тъй като е богата на антиоксаданта Ликопен, придаващ цвета на динята, тя е страхотен източник за предпазване на дамите от сърдечно-съдови заболявания, а мъжете - от рак на простатата и атеросклероза.

Динени кори срещу гастрит - също като вътрешността, така и кората има своите положителни качества. При гастрит, залейвате 100 г. сухи кори с половин литър вряла вода, изчакайте да изстине и пийте по 100 мл. преди хранене. Дръжте сместа на студено.

Динени семки срещу акне - да не забравим, че любимият плод има и своите функции за перфектния външен вид. Счукани семена от диня се заливат с хладка вода в съотношение 1:10, а с получената извара, с напоен тампон се мажат проблемните участъци на лицето. Повтаряйте процедурата в продължение на 10 дни сутрин и вечер преди лягане

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини