Спасиха пациентка с тумор по-голям от черния й дроб

Доц. Кирил Драганов Снимка "Токуда Болница София"

До 5 на сто от болните загиват след интервенцията

Огромен тумор на черния дроб, който надвишава размера на засегнатия орган, са отстранили хирурзите от "Токуда Болница София".

Образуванието е възникнало от сливането на метастази, а интервенцията е продължила над 7 часа, съобщиха от лечебното заведение.

Едва преди 3 месеца 67-годишната пациентка е преминала операция за отстраняване на първичен тумор на дебелото черво. Резултатите от изследванията след интервенцията показват, че са налице и разсейки в черния дроб.

Лекарите са преценили, че е по-добре да изчакат няколко месеца, за да може жената да се възстанови след първата операция и спокойно да оперират и метастазите в черния дроб. Междувременно възрастната жена се е подлагала на химиотерапия в Клиниката по хематология и онкология.

Впоследствие се е наложило да бъдат изрязани 2 см от здравата тъкан на черния й дроб, за да се предотврати появяването на нови разсейки, обясни пред "Новинар" доц. д-р Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробна, жлъчно-панкреатична и обща хирургия. Най-честите усложнения, които могат да възникнат при такава сложна операция, са кървене на черния дроб, изтичане на жлъчен сок или да се стигне до чернодробна недостатъчност заради изрязването на част от здравата тъкан.

"При тази пациентка нямаше такива усложнения", обясни лекарят и допълни, че тя е била захранена, възстановила се е за три дни и е била изписана на седмия ден. По думите му е било от съществена важност и това, че туморът е бил само от едната страна на органа, а другата не е била засегната.

„Подобни интервенции са изключително сложни, защото следоперативната смъртност при отстраняване на туморни маси в такъв обем е от 3 до 5%, а специфичните усложнения достигат 25 на сто”, подчерта специалистът. По думите му такива случаи, в които туморът е по-голям от органа, се срещат много рядко. Обичайно става думи за метастази, които са големи около 2-3 сантиметра, но ако са струпани на едно място, могат да образуват голям възел.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини