Слънчев бряг най-евтиното място за почивка в Европа

Коста дел Сол в Испания и Слънчев бряг в бившата комунистическа държава България са най-евтините туристически дестинации в Европа, сочи проучването на Travel Money към британския сайт Post Office, предаде ITV.

Според изследването туристите могат да получават повече храна, напитки и други неща за по-малко пари на плажовете в Испания и България в сравнение с други места в Европа.

Двете дестинации са до 31% по-евтини благодарение на стабилната британска лира, отбелязва британското издание.

Италия и Франция остават най-скъпите места за почивка. Неща като кофи и лопатки за пясък, слънцезащитен крем и препарат против ухапвания от насекоми могат да бъдат с до 80% по-скъпи в едни курорти в сравнение с други.

На някои места се отбелязва спад на цената на храната с 46%. Соренто в Италия и хърватският курорт Пореч са местата, където вечерята значително е поевтиняла през последните 12 месеца.

В проучването са включени 15 артикула за ваканциите и 13 популярни европейски курорта, включително и в американските щати Орландо и Флорида.

В артикулите са включени 3-степенно семейно меню, неща за плажа и алкохолни и безалкохолни напитки:

Най-изгодният курорт е Слънчев бряг в България, където тези неща струват само 66 лири. На второ място е Коста дел Сол в Испания, където за изброените неща се заплаща 80 евро. На трето място е гръцкият остров Крит с 87 лири.

Въпреки спада в цената на храната, Соренто остава един от най-скъпите курорти. Тук почивката струва 143 лири.

Само Ница във Франция е по-скъпа, със 148 лири.

Кофичка и лопатка за пясък в Крит струват само 1,63 лири, но в Ница те са 8,17 лири. Порция чипс струва 64 пенса, а в Ница е 3,27 лири.

"Разходите за храна оказват вероятно най-голямо значение върху семейния бюджет. Разликата в цените в популярните дестинации е много по-голяма, отколкото очаквате. Затова хората, които все още не са направили своята резервация, трябва да се потрудят малко и да разберат къде храната за семейството ще струва най-малко. За тези с ограничен бюджет Слънчев бряг и Коста дел Сол изглеждат с ненадмината стойност. Все пак конкуренцията между ресторантите в Соренто и Пореч означава, че семействата, които посещават тези курорти ще плащат много по-малко, отколкото преди една година", заявява Андрю Браун от Post Office.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини