Злато от Крумовград: след още 2 години

Физическият добив на злато от крумовградското находище при Ада тепе може да стартира след две, до две и половина години. Това заяви изпълнителният директор на концесионера му "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков. Доказаните запаси на находището са 27 тона злато, а канадската компания над 10 години се опитва да го разработи.

Раздвижването на проекта стана възможно, след като общинския съвет на Крумовград одобри техническото задание за подробен устройствен план. "Това е най-важната крачка, но е само първата", коментира Гърков. От 2010 г. компанията разполага с оценка на въздействието на проекта върху околната среда. Сега следва детайлно проектиране, закупуване на терени, които са част от държавния горски фонд и т.н. Съгласуванията с общината и държавата продължават, но от дружеството коментираха, че общинската управа е станала по-диалогична от преди. Ако всички върви по график, строителството на необходимите съоръжения трябва да започне след година - година и половина. Инвестицията в проекта се изчислява на 164 млн. долара, като сумата леко е нараснала от първоначално обявените 153.5 млн. долара.

През тази година се очаква и преразглеждане и възстановяване на сондажната програма за допълнителни проучвания в региона. От началото на годината компанията я ограничи - липсата на разрешение за първия обект не действа стимулиращо да се харчат пари за нови сондажи. От дружеството не уточниха кои са местата, към които има интерес заради конкуренцията в минния сектор.

Съпротива и съгласие

Канадската Dundee Precious Matals е по-известна с другото си златно находище на концесия - това в Челопеч, разработвано от "Дънди прешъс металс Челопеч". Проектът на "Дънди прешъс металс Крумовград" няколко години срещаше съпротивата на местните власти. В началото на октомври миналата година административният съд в Кърджали отмени мълчаливия отказ на общинския съвет в Крумовград (контролиран от ДПС) да разреши разработването на подробен устройствен план на имотите, върху които ще се изгради базата за добив на Ада тепе, и му даде едномесечен срок за преразглеждане. Съветът обжалва решението на всички възможни инстанции и през февруари 2014 г. съдът окончателно се произнесе в полза на компанията. В началото на март съветниците отново разгледаха и отхвърлиха искането на дружеството. Областният управител отказа да одобри решението на общинския съвет и отново го върна за разглеждане, а компанията освободи 45 работници. Сега положителното решение беше взето с 19 гласа "за" и 5 "въздържал се".

Без цианиди
Концесията на "Дънди прешъс металс Крумовград" е за 30 години. Добивът на 27-те тона злато обаче ще продължи около девет години, като с трите години предпроектна подготовка, строителството и необходимата рекултивация, която ще трае също три - три и половина години, работата на Ада тепе ще се вмести в общо 16 - 17 години, изчислява Гърков.

През последните няколко години проектът на "Дънди прешъс металс Крумовград" за златен добив на Ада тепе претърпя изменения. Намалена е индустриалната зона като площ. След протести беше премахната цианидната технология и в крайна сметка рудата ще преминава през класическия процес на обогатяване - флотацията - трошене, смилане и обогатяване. Минният отпадък няма да отива в хвостохранилище (съоръжение, където минният отпадък пристига и се съхранява смесен с вода), каквито се използват при добива на злато в Челопеч, от "Асарел медет" и т.н. В случая хвостохранилището е заменено с интегрирано съоръжение за минни отпадъци, чиито плюсове са, че се намаляват нуждите от вода, обемът на отпадъка е по-малък, а рискът при природни катаклизми - минимален.

Добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра. От крумовградското дружество обясняват, че той може да се продава на борсите или чрез директни договори. Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие, обяснява Гърков.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини