Левчетата над пенсията няма да изядат помощите за топло

Увеличаването на пенсиите в края на годината няма да се отрази на възможността за получаването на помощи за топло през тази година, обясни шефът на Регионалната социална служба Стефан Манахилов.

В общи линии това означава, че тези, които са били одобрени за подпомагане за отопление през 2013 година, пак ще могат да се възползват от социалната услуга, тъй като са направени промени при изчисляването на коефициентите в Наредбата.

Дава се и по-висок процент за деца, настанените при близки и роднини, което пък означа, че повече семейства, които са поели грижата за такива деца, тази година ще могат да получат пари от социалните за отопление.

Промените засягат и чисто техническата част. Едната от тях е, че отпада изискването за фактура. С изрично заявление кандидатстващите вече могат да поискат сумата да им бъде изплатена на каса в пощата, а не само както е досега - по банков път, уточни Манахилов.

Той припомни, че кандидатстването за помощи за отопление започва от 1-ви юли и ще продължи до 31-ви октомври.

Манахилов уточни още, че до момента в ръководеното от него звено няма подадена нито една молба за социално подпомагане от чужденци, получили у нас бежански или хуманитарен статут. Обяснението му за това е, от една страна, че социалните помощи у нас като цяло са ниски, и от друга – заради изискването за полагане на обществено полезен труд в рамките на 14 дни в месеца по 4 часа на ден.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини