Варненският кв. Аспарухово продължава да бедства

Още тонове кал и тиня трябва да се почистят от улиците и къщите на пострадалия от потопа варненски квартал Аспарухово.
Със затоплянето на времето калта изсъхна и запрашеността на въздуха е много висока. Появиха се и мнения на специалисти, че това може да доведе до болести.В "Аспарухово" от днес са подновени учебните занятия, съобщи БНР. Продължава издирването на изчезналото при наводнението 6-годишно момче. Продължава и извеждането на хора от опасните къщи, 11 от тях ще бъдат разрушени незабавно.Вече има заповеди за освобождаване на 105 сгради, хората за евакуация в тях са 950. Голяма част от живеещите не искат на напускат имотите си, но кметът на града Иван Портних съобщи, че има специален склад, в който може да се съхранява имуществото им.Доброволци от цялата страна пристигат в "Аспарухово", за да помагат. Тази сутрин 15 доброволци от формирование на Столична община са тръгнали за Варна. Хора от село Бисер с техника също пътуват за града.Остава призивът на Община Варна за машини, които да подпомогнат за разчистването на калта от най-засегнатите райони на квартала. Водата в "Аспарухово" вече е годна за пиене.

Добрич остава в бедствено положение. Психолози от Русе работят с пострадалите семейства.

Свободните общински жилища в града са 24, но нуждаещите се от дом са много повече. Ще се ползват и бившите студентски общежития.Градът продължава да има нужда от техника за разчистване и дезинфектанти.

Остава в сила бедственото положение в шуменската община Никола Козлево. Там днес е ден на траур, след като две момчета - на 13 и 15 години, се удавиха в новообразувал се от дъждовете микроязовир край село Цани Гинчево.

Няма пострадали или бедстващи хора след снощната буря, разразила се в някои райони на страната, съобщи МВР.

Граждани на София, Плевен, Левски, Русе, Ловеч и Сливен са подали над 80 сигнала за паднали дървета и клони и скъсани електропроводи. Ураганен вятър отнесе покрив на къща в димитровградския квартал "Черноконево". Съборени са керемидите на няколко постройки, има и счупени прозорци.

В Хасково бурята събори клони и дървета и остави без електричество части от града. Няма сигнали за наводнени сгради. Авария остави късно снощи без вода Шумен, като очакванията са днес по обед повредата да бъде отстранена.

До вечерта се очаква да бъде пусната водата и за жителите на Дряново, Килифарево и пет села в община Велико Търново.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини