Amazon представи първия си смартфон, който може да разпознае почти всичко

Amazon вече официално е и производител на смартфони. Компанията представи първия си умен телефон, който нарича просто Fire.

И докато представянето на самото устройство беше очаквано, неговите възможности все пак успяха да предложат и известни изненади. Най-голямата може би е приложението Firefly. Чрез него смартфонът може да разпознава над 100 млн. различни предмета, включително стоки в магазини, баркодове, QR кодове, обложки на книги и филми.

Дори има възможност за разпознаване на песни и звука от телевизионни предавания. За всеки разпознат обект се дава допълнителна информация и разбира се, линк за купуването му в онлайн магазина на Amazon. Освен това Firefly разполага със собствен физически бутон отстрани на телефона, за да може да бъде активирано във всеки един момент.Собствен физически бутон ще има и вградената 13 МР камера. Аргументът на основателя на Amazon Джеф Безос е, че физическите бутони са практични и удобни и "за разлика от други производители" неговата компания не цели да ги премахва или да бяга от тях.

Освен това на предния панел на телефона има още пет други камери. Една от тях има функцията на обикновена камера за видео чат. Останалите четири са там с идеята да следят позицията на очите и лицето на потребителя във всеки един момент, дори и на тъмно, тъй като камерите имат инфрачервени диоди. Реално са необходими само две, но Amazon поставят четири, "за да може всеки човек да държи телефона така, както му е удобно".

Анализите на камерите се използват, за да може Fire да реализира правилно технологията, която Amazon нарича Dynamic Perspective. На първо място това означава триизмерни ефекти в интерфейса на телефона. Те обаче не са чак толкова много нито доминират интерфейса. По-голямата част от ефектите са видими на заключения екран, в някои от приложенията и игрите. От подхода на Amazon личи, че компанията не цели 3D ефектите, които се виждат и без очила, да бъдат основната причина човек да има интерес към телефона.

Dynamic Perspective включва и други възможности, които са познати от някои телефони с Android. Тук обаче те са доразвити. Такава е функцията за автоматично превъртане на списъци чрез поклащане на телефона например. Или възможността да се премества видимото на екрана чрез леко поклащане на телефона.Противно на очакванията, телефонът е насочен към високия клас. Той разполага с 4.7-инчов HD IPS дисплей, 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon, работещ на 2.2 GHz. Оперативната памет е 2GB, а телефонът ще се предлага във версии с 16GB или 32GB вградена памет. От двете страни на телефона има панели Gorilla Glass 3, а около тях - гумена рамка.

Fire използва още два стерео говорителя с Dolby Digital Plus. Задната камера е с 13 МР сензор и механична стабилизация на изображението и LED светкавица. Телефонът разполага с LTE, GSM, UMTS, WiFi, NFC, Bluetooth, като според Amazon може без проблеми да се използва в целия свят. Изненадващо, на фона на всички тези подробности, компанията не казва дори една дума за батерията.

Първоначално телефонът ще се предлага само в САЩ, при това ексклузивно през оператора AT&T. Цената му ще е 199 долара за 16GB версия, но при сключване на договор. Цената без договор се очаква да бъде около 650 долара.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини