Възобновяват строежа на новото Регионално депо на Кърджали

Изграждането на Регионален център за управление на отпадъците в Кърджали се възобновява след 5-годишно замразяване. Това беше един от шестте рискови проекта по ИСПА, заради които Еврокомисията наложи финансови корекции от 11 млн. евро през 2010 г. заради неправомерно сключени договори за строителство чрез процедура на пряко договаряне. В средата на май т. г. кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и зам.-министърът на МОСВ Чавдар Георгиев подписаха споразумение за поетапно изграждане и довършване на депото край село Вишеград с национално финансиране.
Първият етап на обща стойност 6 млн. лв. включва изграждане на клетка 1 и изготвяне на проект за рекултивацията й. Предвижда се и изграждане на ограда на регионалния център, площадкови ВиК и ел.захранване, пречиствателно съоръжение и всички подобекти за нормално функциониране на депото. Този етап ще бъде реализиран до края на 2014 година.
Вторият етап, който ще се реализира през 2015 г., обхваща строително-монтажни работи за рекултивация на клетка 1 и проектиране и строителство на клетка 2. Общата му стойност възлиза на 5.817 млн. лв. Вследствие редуциране на първоначалния проект се изключва изграждането на инсталации за сортиране и компостиране на отпадъците (на стойност 6.5 млн. евро).
Депото в Кърджали ще обслужва 8 общини - Ардино, Черноочене, Джебел, Ивайловград, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград. Изградени са четири претоварни станции вместо предвидените седем.
В края на май община Кърджали откри обществени поръчки за избор на изпълнител (СМР, проектиране, авторски надзор) и строителен надзор на първи и втори етап със срок на изпълнение 16 месеца. Срокът за подаване на оферти е 17 юли.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини