НПО: От новите цени на тока и парното печелят богатите

От новите цени на тока и парното печелят богатите, според неправителствени организации /НПО/. Днес на пресконференция позицията си представиха сдружението "Глас", асоциацията "Активни потребители", синдикалисти и Европейската мрежа "Антибедност".

Поредното символично според тях намаляване на цените на тока и по-високите цени на парното ощетяват енергийно бедните домакинства в България, които са над 65 на сто. От административното намаляване на цените на електроенергията в пъти повече печелят богатите българи.

Бедните домакинства ползват около 17 на сто от електроенергията за битови нужди. Намаляването на цената на тока с 0,6 на сто от 1 юли ще означава намаление с под 50 стотинки на сметките от 40-60 лв. А за останалите 83 на сто от битовите потребители облекчението ще е над 100 лв., каза Кръстьо Петков от "Глас".

По думите му изчисленията на експерти от Института за пазарна икономика сочат около 1,4 млрд. лв. допълнителен дефицит в ЕРП-тата в следващите месеци с намаляването на цената на тока.

От НПО поставят под съмнение мнението на ДКЕВР, че с промените в цените ще се разкрият резерви и ще има приходи от над 1 млрд.лв., включително от очакваните плащания от ВЕИ, от които обаче само 10 на сто имат свръхпечалба и вниманието на
регулаторния орган трябва да се насочи към тях. Не са реалистични и очакванията за приходи от близо 520 млн. лв. в резултат на предоговарянето с американските инвеститори - ТЕЦ "Марица Изток 2" и други, защото договорите са железни и за евентуална промяна ще е нужен дълъг период от време.

Общо в енергетиката задълженията са над 4 млрд. лв., посочи Петков и сравни сектора с минно поле, в което вече мините започват да гърмят.

Според НПО целта е чрез декапитализация да се продадат държавните енергийни дружества и важният въпрос е кой и за колко ще купи обявените за продан 49 на сто от активите в енергетиката, които са общо около 12 млрд. долара.

Необходимо е да се промени Законът за енергетиката, за да се търси лична отговорност на всеки от членовете на ДКЕВР, смятат от НПО.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини