Брюксел разследва Холандия, Ирландия и Люксембург заради данъци

От Еврокомисията започват официално разследване на фискалните мерки на Холандия, Ирландия и Люксембург за корпорации-гиганти като Apple, пише Уолстрийт джърнъл на сайта си, предаде АФП.

Причина за разследването става съмнението на Брюксел, дали някои компании не се възползват от "по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право правилата на Европейския съюз", което се явява "непозволена държавна помощ", твърди изданието, като се позовава на запознат с въпроса източник.

Няколко големи компании като Apple, Google, Starbucks или Amazon попаднаха под обстрела на критики от стана на много западни правителства заради счетоводни трикове, които използва, което им позволява да плащат само малък процент от данъците в някои страни.

Официалното разследване е в рамките на една по-мащабна акция на ЕС срещу укриването на данъци, борбата срещу което стана приоритет за европейските лидери.

"Ако се установи, че компаниите са получили държавна помощ, (ЕК) може да поиска възстановяване на средствата", пише Уолстрийт джърнъл, като коментира, че практически "такива искания са редки".

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини