Третият завод на „Теклас“ в Кърджали ще заработи в края на август,инвестицията е за 30 млн.евро

Наби Анъл

Третият завод на фирма „Теклас-България, който се изгражда в момента ще заработи в края на август т.г. Броят на работните места ще се увеличи от 900 на 1200. В средата на следващата година заетите ще достигнат 1500 души. Инвестираните в новия завод средства възлизат на 30 млн.евро. Общата инвестиция на холдинга в Кърджали ще достигне 70 млн.евро.

Това съобщи пред журналисти генералният директор на холдинга „Теклас“Наби Анъл. Холдингът е учреден в Турция през 1971 г. Има 11 завода, от които 6 в Турция, 3 в България, по един в Русия и Китай. Най големи са фабриките в България. Всяка втора кола в Европа се движи с части произведени от „Теклас“. Фирмата е споциализирана в производството на каучукови и пластмасови детайли за охладителните системи на автомобилите. Разработва цяла охладителна система. Има отдел за иновации , който пък работи по системи за охлаждане на двигатели за електромобили.

Оборотът на холдинга за 2014 г. 220 млн.евро, а на „Теклас-България“-65 млн.евро.,каза още Неби Анъл.

Генералният директор на Теклас, подчерта че България е добро място за инвестиции. Тук данъците са ниски. Проблем е квалификацията на работната ръка.Привличат на стаж студенти и възпитаници на местните професионални гимназии, за да ги подготвят. В Кърджали хората трудно привикват на желязната дисциплина във фабриката и затова има и такива които напускат. В нашите фабрики в България се работи най-малко подчерта Наби Анъл.

Представителят на холдинга в Кърджали Георги Георгиев поясни, че фирмата има много сериозна социална програма. Условията на труд се проверяват от всички големи потребители на нейните изделия-утвърдени автомобилни гиганти. Поддържа се изрядна хигиена.Осигурават се транспорт и храна. Предоставя се възможност за квалификация в европейски заводи.

Геогрги Георгиев съобщи, че Теклас България си партрнира с 150 български фирми. Осигурява работа и на много партньори в Кърджалийско. В момента преговаря за съвместно производство на алуминиеви тръби, включително и за автомобили.Партньорът е немски производител. Предвижда се заводът да бъде на терена на откупен от „Теклас-България“ край Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини