Левицата отряза ДПС за сливане на НАП с митниците

БСП няма да подкрепи идеята на ДПС за сливане на НАП и Агенция "Митници" в единна приходна институция.
Това става ясно от съобщение на партията, разпространено малко след пресконференцията на лидера й Сергей Станишев, на която той обяви, че БСП е за предсрочни избори, без да уточни дата, както и за задължително гласуване, което бе разтълкувано като удар по ДПС.

Идеята за мегаагенцията, сливаща НАП и минитницте, бе лансирана на вчерашната пресконференцията на лидера на ДПС от Лютви Местан.

В съобщението на левицата днес се коментира, че идеята е предписание на Световната банка, което обаче изисква "една дългосрочна реформа".

"Съгласни сме с позицията на министър Чобанов, че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие. В настоящата политическа ситуация, подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното стартиране", заявяват още от партията.

Въпреки че цитират финансовия министър Петър Чобанов, че трябва съгласие, вчера той всъщност се съгласи да има такава агенция и я приветства с думите, че "има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции".

Според министъра тя трябва да се осъществи на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде междинен орган и след това да се премине към сливане на двете структури.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) пък обясни, че в момента работни групи от различни институции действат по такъв проект. Той напомни, че при създаването на НАП изготвеният модел от Световната банка е предвиждал сливане с Агенцията "Митници".

Според Цонев, ако се започне още сега със законодателните промени, те биха били готови до есента.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини