Добрите неща живеят по-дълго, отколкото си мислим

"Walking in the Air" е написана от Хауърд Блейк за 1982 год. за анимационен филм, озаглавен "Снежният човек". Филмът е по детската книга на Реймонд Бригс от 1978 година. Песента е толкова красива, че всяка година нови и нови певци и артисти я изпълняват в различни стилове.

Историята е за момче, което прави снежен човек и му завързва шалче. Лунната светлина вдъхва живот на снежния човек и хванати за ръце двамата с момчето политат. Така малчуганът попада на парти, където всички останали са от сняг. Историята на това приятелство няма хепиенд, на другата сутрин момчето намира само шалчето. И макар това да е много тъжно, никога не трябва да забравяме, че само приятелите ни дават силата да полетим, както и, че това е само за един безценен миг.

Видеото е кавър на версията на Nightwish, с оригиналната анимация от филма.

Във филма песента се изпълнява от момче на име Питър Оти от катедралния хор на Сент Пол. Тази версия е издадена като сингъл на CBS през 1982 г., преиздаден още два пъти - през 1985 г. и 1987 г.

Сингълът от 1985 год. достига пета позиция в поп класациите във Великобритания през 1985 г., когато уелският хорист Ейлид Джонс (Aled Jones) изпълнява вокала. Това не е официалната версия, но момчето става знаменитост заради силата на неговото изпълнение.

По данни от wikipedia.org "Walking in the Air" е влязла в албуми и концерти над четиридесет артисти в най-различни стилове. Хауърд Блейк разработва мелодията по една тема от друга негова акапелна хорова творба " Lullaby - A Christmas Narrative". Тази тема, вдъхновила толкова хора впоследствие, е от 1975 г. Филмът "Snowman" влиза в ТОП 10 на най-добрите коледни истории на всички времена. Вероятно това е и анимацията, която е разплакала най-много зрители, съдейки по коментарите в интернет.

Андрю Джонсън изпълнява "Walking In The Air" в Роял Албърт Хол на Коледната служба за Армията на спасението пред 2009 год. Той е едно от откритията на Britain`s Got Talent от 2008 год, когато е на 14 години.

За тези двама хористи, с десетилетия разлика помежду им, песента дава начален тласък за професионална кариера. Но и за музиканти, които са вече утвърдени имена, "Walking in the Air" е песен, което едновременно вдъхновява и дава поле за интепретации - от джаз, чилаут до дъбстеп. И сигурно винаги ще има артисти, които да кажат "открих, че мога да летя".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини