Граничен пункт Маказа стана вторият по натовареност

Най-новият граничен пункт на българо-гръцката граница - ГКПП Маказа стана вторият по натовареност. Това сочат данните на "Гранична полиция" за преминалите през пункта по време на гергьовденските празници.

От 12.00 часа на 30 април до 12.00 часа на 5 май най-много са преминалите през ГКПП Кулата - над 48 000 моторни превозни средства и над 210 000 лица, това съобщи за Фокус комисар Бойко Божков, директор на Регионален граничен сектор – Смолян.

"На следващо място по натовареност е ГКПП Маказа - очаквано за нас, но неочаквано за мнозина. Там са преминали над 20 500 моторни превозни средства и над 75 000 лица. Трябва да се има предвид, че на ГКПП Кулата има възможност да работят осем трасета – 4 на 4, докато на Маказа максимумът възможност за работа е две трасета на вход и две трасета – на изход, за леки моторни превозни средства. Като натовареност на служителите на ГКПП Маказа е много по-голямо, отколкото на ГКПП Кулата", посочи комисар Божков.

Данните сочат още, че ако доскоро ГКПП Маказа се е ползвал предимно от хора от Кърджали и региона, сега местният трафик е почти нищожен. "Варна, Добрич, Русе, Бургас, Хасково, Стара Загора, Пловдив, дори Плевен - преобладават леки автомобили с тези регистрации. Изглежда, че пътуващите от Централна и Източна България преминават от тук", посочи комисар Божков.

Според данните на "Гранична полиция" - третият пункт по натовареност е ГКПП Илинден – там са преминали над 9200 моторни превозни средства. На четвърто място се нарежда ГКПП Петко Войвода, който би трябвало да е след ГКПП Кулата по натовареност. "Откакто обаче пуснаха новия път, много бързо се стига от цялата страна до Кърджали, от Кърджали до Маказа също се достига много бързо и затова всеки избира тази дестинация. След преминаването на българо-гръцката граница от другата страна се излиза на магистралата на Комотини, откъдето може да се обикаля из цяла Гърция", посочи комисар Божков.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини