Езиковата с отличие от Национален фестивал за драматургия на немски език

Участниците от немската театрална група към ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали се завърнаха от Националния театрален фестивал за немски театър „Завесата се вдига за немски език” с награда за трето място. Фестивалът се проведе от 24 до 27 април в Габрово и бе организиран от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел. Фестивалът за училищен театър на немски език се провежда за трета поредна година и участието на възпитаниците на езиковата гимназия в Кърджали  в него вече е традиция. Тази година те премериха силите си и изпревариха редица елитни езикови гимназии в страната. От 20 представени постановки до участие в заключителния кръг бяха избрани 12, които бяха представени на сцената на Зала „Възраждане” в Габрово.

Тази година мотото на фестивала бе „Обединени в многообразието” и талантите от Кърджали представиха пиесата „Пътуването образова и най-глупавите” от немския автор Ханс Георг Краус, разказваща за недоразуменията на група немски туристи на път за Франция.  В нейното сценично пресъздаване участие взеха учениците: Узай Кабакчъ и Александра Йовчева от 12 клас, Никола Ликов, Ивана Зидарова, Васил Коленцов и Деница Георгиева от 11 клас, Гергана Вакарелова и Берна Ахмед от 10 клас, Йоана Милева и Александрина Янева от 9 клас. Поднесена с голяма доза хумор и намигане към французите и немците, постановката, представена от възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” и режисирана от Атанас Атанасов,  събра много овации от страна на публиката. Като истински артисти те показаха завладяващо актьорско майсторство и отлично владеене на езика на Гьоте, като впечатлиха журито с оригиналната си интерпретация и то по достойнство оцени тяхната игра. В много оспорвана конкуренция на театрални трупи от 12 училища от страната кърджалийските младежи на финала на фестивала бяха отличени с третата награда, споделена с групата на езиковата гимназия в Бургас.

„Много сме доволни и горди с представянето си тази година” споделиха младите ботевски театрали. „За трета година участваме във фестивала на училищния театър на немски език. Тази година конкуренцията наистина е доста оспорвана и сме много щастливи, че успяхме да преборим такива елитни езикови гимназии като Варна, Добрич и Ловеч. Затова спечелената от нас награда е голямо удовлетворение за нас. Получихме и много нови творчески импулси за работа догодина. Много сме мотивирани и желаем да покажем, че можем и повече”. Това бяха коментарите на учениците след официалното награждаване.  Те са твърдо решени да следват вече създадените театрални традиции в гимназията и  да творят с нова сила и ентусиазъм, за да постигат още много бъдещи успехи на такива форуми.

Пожелаваме им от сърце да развиват своя талант и умения в овладяването на немския език и в прилагането му не само в училище и на изпити, но и на театралната сцена.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини