Община Момчилград ще подпомага най-бедните семейства за застраховането на домовете им

„Пожар остави без покрив къща в Градинка”, „Млад мъж е настанен в болница след пожар в Момчилград”, „Семейство Халил от Конче остана без дом след пожар” „25-годишен пострада при пожар в село Лале”, "Пламна къща в Чуково". С тези заглавия са описани огнените стихии през последната година на територията на община Момчилград. За броени месеци пожар опустоши две къщи в селата Конче и Градинка и едва не изпепели цял жилищен блок в центъра на Момчилград. В село Лале стопани сами локализираха пламъците, унищожили прозорец, легла, телевизор и покъщнина в една от стаите.

За жалост инцидентът в общинския център обгори Назъм Хикмет, който е настанен в пловдивската болница УМБАЛ „Св. Георги”, като състоянието му остава критично. За да протегнат ръка на 32-годишния младеж, се стекоха много приятели и близки. За всички доброволци, заявили желание да дарят кръв, община Момчилрад осигури транспорт.

Огненият ад обхвана гредоредната сграда буквално за минути. За щастие огнеборците потушиха пожара навреме чрез надземния пожарен хидрант, поставен на метри от сградата. Те са изградени по проекта за Водния цикъл и ще предпазят града в противопожарно отношение, споделя кметът Акиф Акиф, отзовал се на мястото на пожара. Най-важното за нас сега е състоянието на Назъм да се подобри. Община Момчилград ще окаже съдействие в рамките на своите възможности за ремонта на жилището, увери градоначалникът.

Изгорялата къща в село Конче вече е изцяло възстановена след нелепия пожар, оставил семейството на баба Фатме без дом. Дарителската кампания, организирана от общината, успя да събере необходимите средства в помощ на бедстващото семейство. Доброволческата акция придоби обществена популярност и получи подкрепата на стотици момчилградчани от цял свят.

Помощ от страна на общината ще бъде осигурена и за семейството на Йълмаз от село Градинка, останало без покрив след пожар, причинен заради късо съединение.

Застраховането на дома и вещите в тях се оказва най-сигурният начин за защита от бедствия – наводнение, земетресение, пожар. Проучванията сочат, че предвид ниските доходи в България хората все по-често оставят застраховането на имуществото на заден план. През последните години обаче застрахователните дружества се ориентират към изгодни тарифи за застраховка на дома. Причината е, че в момент, в който има ограничение на семейните финанси, ще бъде трудно да се посрещнат непредвидени разходи в резултат на пожар, наводнение или кражба например. Най-изгодните застрахователни пакети за застраховка на жилище и движимо имущество срещу различни рискове струват 20 лв. В зависимост от вида си обезщетенията пък варират между 5 000 и 80 000 лв.

Община Момчилград ще предприеме стъпки за подпомагане на семействата с най-ниски доходи за застраховане на домове и вещи за защита от бедствия. Становището на експертите от администрацията е, че застраховането на домовете ще гарантира по-добро обезщетяване на хора, пострадали или изгубили имущество при бедствия и аварии. Надеждата им е примерът им да бъде последван от все повече жители на общината.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини