Започнаха да разпродават пазара на парче, първо на тезгяха отива паркинга

Рамадан Мели защитава актуализацията на програмата

Общинските съветници в Кърджали единодушно гласуваха да започне разпродажбата на пазара на парче. Те приеха актуализация на финансовата оздравителна програма, изготвена и одобрена на 26.04.2012 г. Народните избраници се обединиха около идеята са се продават периферни части от Пазара на производителите, както и да се правят инвестиции в нови търговски обекти и офиси, за които да се търсят купувачи. Общо от продажби се очакват за две години постъпления от 2,5 млн.лева, с които да се обслужва кредитът към банка „Алианц“, теглен за изграждане на тържището.

Кметът Хасан Азис похвали актуализацията, като посочи, че освен продажбата на части от пазара има и инвестиционна програма. Това е бъдещето каза градоначалникът. Той препоръча по-малко да се продават части от пазара, а повече да се влага в изграждането на търговски обекти и офиси, които да се предлагат на евентуални клиенти. Пазарът на производителите е най-апетитното място в града. Неговите 3,7 дка са привлекателни за инвеститори. Трябва да се продава това, което носи добри приходи,за да можем предсрочно да изплатим кредита и да не плащаме големи лихви. Сега догореността с банка "Алианц" е да се издължим до 2022 г. каза още Хасан Азис.

От името на БСП Траян Бабунски иззрази опасения, че продажбата на паркинга ще стане на фирма , която ще го използва за тирове, но това бе опровергано от кмета и ръководството на тържището. Те обаче потвърдиха че има инвеститорски интерес към паркинга. Не стана ясно обаче дали сделката ще се осъществи до юли,когато общинската фирма Пазар на производителите трябва да погаси задължение към банката от 300 000 лева.

Бабунски поиска ръководството на тържището и общинска администрация да изготвят дългосрочна програма за погасяване на задълженията.

Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов посочи, че предложената актуализация е кръпка за срок от две години, но не е ясно какво ще се прави в бъдеще. Приходите на месец са само 35 000 лева, което стига единствено за погасяване на главницата по кредита. Няма пари за инвестиции или за лихвите. Временно запълваме дупка,която пак ще се появи ,констатира Огнян Иванов.

В отчета си изпълнителния директор на пазара на производителите Рамадан Вели посочи, че през миналата година фирмата е завършила с печалба от 62 000 лева. Тя е изпълнила оздравителната програма като е увеличила ангажираността на масите, която сега е 80%. Увеличени са и приходите от тях, които достигат до 30%. Има маси, които плащат наем по 300 лева. Изпълнено е инвестиционното намерение за изграждане на 35 магазина.Приходите от продажбата им са 1 154 000 лева. Цената на квадратен метър е достигнала 1816 лева.

Вече 19 месеца обслужваме редовно кредита. Платили сме през последните месеци 1 415 000 лева,похвали се Рамадан Вели.

Не са изпълнени две от намеренията в оздравителната програма. Не е създадена „Синя зона“ в центъра на Кърджали, парите от която да отиват за погасяване на кредита. Не е покрито и дерето от пазара до Айше молла, където се предвиждаше да се напряват търговски обекти и офиси. От тях се очакват приходи от 1,5 млн.лева.

От 21 ноември 2013 г. Пазар на производителите не е под мониторинг и могат да се извършват инвестиционни проекти и продажби на негови части,каза още Рамадан Вели.

Общинският съветник Атанас Апостолов предложи работна група водена от кмета Хасан Азис и включваща лидерите на групи съветници и ръководството на тържището да преговаря с банката,за постигане на споразумение за изплащане на дълга с месечните приходи от пазара.Предложението бе прието единодушно.

Съветникът Огнян Иванов опирайки се на публикации от медиите поиска обяснение от ръководството на тържището, дали си е надписвало премии за недействителна, а счетоводно нагласена печалба. С него се съгласи и градоначалникът Хасан Азис,който също поиска да бъде изготвена спешна справка по казуса.

Георги Кулов

Кметът се консултира с ръководството на пазара
В подготовка на отчета
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини