Слагат на учениците личен номер

Всички ученици ще имат индивидуален образователен номер, с който ще се следи пътят им в образователната система. Това предвижда план на Министерството на образованието (МОН) за 2014 и 2015 г. за намаляване на преждевременно напусналите училищата деца. Идеята е децата да получават този номер още в първи клас. Чрез него ще бъде проследявано дали след отписването от едно учебно заведение детето е записано в друго. Освен това с персоналния код ще се следят и отсъствията на учениците, което ще помогне при идентификацията на застрашените от преждевременно отпадане.
Пилотен проект с индивидуалния образователен номер ще започне още в началото на 2015 г. Като мярка за борба с преждевременно напусналите класните стаи МОН предвижда и безплатни учебници за всички ученици. В момента книжни пособия за задължителна подготовка получават децата до 7-и клас. Вече напусналите образователната система преждевременно пък ще бъдат привличани във вечерни училища или системи за индивидуална подготовка, така че да придобият квалификация.
През миналата учебна година 4000 българчета не са се върнали в клас. Най-често отпадали петокласниците, докато в предходните години системата напуснали основно младежи след 7-и и 8-и клас.
Стратегията предвижда още повишаване на капацитета на учителите, които работят с деца със специални образователни потребности. Освен това ще бъдат назначавани студенти стажанти, които да преподават на тези ученици.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини