Парадоксално: Ердоган съди Турция

Премиерът Реджеп Ердоган съди собствената си държава за обезщетение от 50 000 турски лири (33 061 лв.). Това е компенсация за нанесените му щети от публикации в социалните мрежи, които нарушават правата му.

Жалбата е за неизпълнение на съдебно решение да се премахнат материалите, свързани с него и семейството му. Искът на премиера е внесен от неговите адвокати в Конституционния съд на 18 април, съобщи висш служител от кабинета, цитиран от в. „Хюриет" и "Преса".

Председателят на Съюза на турските журналисти Метин Феизиоглу определи жалбата на премиера като „противоконституционна".

„Министър-председателят може да заведе дело срещу Туитър, ако вярва, че социалната мрежа му нанася някакви вреди. Той също така може да се оплаче и Телекомуникацианните власти, ако смята, че отмяната на забраната за достъп до Туитър е незаконна", допълни той.

Той поясни още, че според него премиерът е „заблуден" в своята жалба, в която обвинява държавата.

„Въпреки това подобно действие няма аналог в цялата история на Турция. Не съществува управник, който да съди собствената си страна и да изисква компенсации от нея", продължава той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини