Билки, които помагат при депресия

Тези растения помагат за облекчаването на симптомите на депресията по-ефективно дори от някои лекарства-антидепресанти.

Депресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света, много от които са убеждавани от фармацевтичната индустрия, че серотониновите лекарства и другите антидепресанти са единственото възможно лечение.

Истината е, че има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресия по естествен начин и без да предизвикват странични ефекти.

Златен корен (Rhodiola rosea)
Златовръх или както още е известен златен корен е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Поради това билката се счита за адаптоген, натурално вещество, което помага за нормализирането на отговора на тялото към стреса и поддържа оптималната хомеостаза като балансира имунната система и ендокринните хормони.

Многобройни научни изследвания, показват, че златовръх може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта, физическото състояние и изпълнение, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)
Жълтият кантарион, растящ в умерения и субтропичния регион, се е използвал отдавна от най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефективна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са по-малко.

Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня, за по-доброто отпускане и за поддържането на енергията в тялото по начин, който избягва върховете и спадовете, обикновено асоциирани с консумацията на кофеин и други стимуланти. Тази билка се счита за безопасно и евтино лекарство, което може да подобри цялостното психично здраве.

Каму каму
( Myrciaria dubia )

Каму каму е тропическо растение, характерно за дъждовните гори, чиито плодове съдържат най-високото известно количество витамин С в натурален продукт в целия свят. Плодът е натурално сладък и съдържа редица вещества, сред които и витамин С, подпомагащи здравето на имунната система, борещи се с негативните ефекти от херпес-вируса, облекчаващи различни възпаления и борещи се с бактериите и вирусите. Каму каму има и адаптогенни свойства, които нормализират телесните процеси по време на стрес и облекчават симптомите на депресията.

Някои специалисти посочват каму каму като второто растение с най-силен ефект на съдържащите се в него натурални антидепресивни съставки. А най-хубавото е, че консумацията на тези плодове не води до никакви странични ефекти.

Ашваганда
( Withania somnifera)

Ашвагандата е индийско растение, което се използва отдавна в индийската традиционна медицина - аюрведа. Съдържа мощни адаптогенни съставки, облекчаващи симптомите на тревожност и депресия. Доказано е, че растението помага и за противодействието на дегенеративни мозъчни състояния като заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер, както и за възпрепятстването растежа и разпространението на раковите клетки.

Изследванията сочат, че ашвагандата действа поне толкова добре, ако не и по-ефективно от много лекарства-антидепресанти при облекчаването на тревожността и депресивните симптоми. Освен това естествено предпазва организма от увредите на свободните радикали, предизвикани от стреса, без да води до обезпокояващи   странични ефекти.

Мака
( Lepidium meyenii)

Маката, още известна като перуански женшен, е кореноплоден зеленчук, пълен с аминокиселини, фитонутриенти, витамини и минерали. Както и другите споменати билки, и маката се използва отдавна в традиционната медицина - за повече енергия и издръжливост, за повишаване на либидото и стимулиране на имунната, надбъбречната и ендокринната системи.

През 2008 г. изследване установява, че маката помага за понижаването на тревожността и депресията - особено при жените в менопаузата. Според други проучвания, това растение проявява цялостна антидепресантна активност при всички хора, които консумират мака.

При депресия или депресивни симптоми, можем да пробваме някои от многобройните в традиционната медицина билкови препарати, които съдържат съставки, въздействащи върху проявите на депресия. Разбира се, препоръчително е да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме дори и съдържащи билкови екстракти хранителни добавки.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини