Правителството възражда индустрията, Кърджали с два нови завода

Програма за реиндустриализация на страната до 2020 г. ще бъде представена и разгледана от правителството през май. Тя цели създаването на трайни работни места и добри доходи. Създаването й бе заложено в предизборната програма на БСП. Това заяви пред журналисти в Кърджали лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той каза,че реиндустриализацията е станала приоритет №1 и за Европейския съюз. Ще търсим широко обществено обсъждане на програмата, подчерта Станишев.Той каза,че възстановяването на индустрията не може да стане за година-две. Нужни са по големи времеви хоризонти, както е била индустриализацията на Балгария преди десетилетия. Подиграват ни, че връщаме социализма, но това е бъдещето,подчерта Станишев. Той каза, че правителството вече има конкретни мерки като намялаване на бюрокрацията за производствени и индустриални инвестиции, създаване на индустриални зони като в Русе и по -добро управление на държавната собственост. Особен акцент ще се постави върху енергетиката. България не се е отказала нито от еднва от нови ядрени мощности нито в Белене, нито в Козлодуй. И от двете ще имаме нужда,когато излязат от строя други централи.

Като голям проблем пред реиндустриализацията Станишев посочи този с кадрите. В страната има остър дефицит на квалифицирана работна ръка. Пример за това е борбата с безработицата. Създадени са 40 000 нови работни места,но отпадналите са повече поради липса на добра квалификация. Станишев каза,че проблемът за квалификацията ще залегне в дългосрочната програма за реиндустриализация. Връщаме се към добрите практики от времето на техникумите. Заимстваме най-доброто от т.нар.дуална система , която се прилага в Германия.

Областният управител Бисер Николов подчерта , че политиката на индустриялизация и реиндустриализация се следва и в Кърджалийско. В края на годината ще бъде разчистена площадка за новия цинков завод и ще започне неговото изграждане. До месец предстои отварянето на трета фабрика за каучукуви изделия на „Теклас- България“.

Бисер Николов отбеляза, че и за Кърдгжали големият проблем са кадрите. Прави се всичко възможно заедно с бизнеса да се създадат експерементални паралелки към професионалните гимназии , които да отговярат на неговите потребности.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини