Сензация: Ердоган поднесе съболезнования на арменците за избитите им прадеди

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган поднесе от името на страната си съболезнования на наследниците на арменците, избити и изселени през 1915 г. Изненадващата позиция беше разпространена от пресслужбата на правителството на 8 езика, в това число - и на арменски.

В текста Ердоган все пак посочва, че всички етнически групи в състава на Османската империя са изживели труден период в последните години преди разпада й. "Случилото се през Първата световна война е нашата споделена болка", се посочва в изявлението.

Според турския премиер, справедливата човешка и морална позиция изисква периодът да се разглежда без оглед на етническата и религиозната принадлежност на действащите лица.

Ердоган засегна и друга болна тема - свободата на словото: "Свободното изразяване на различни мнения за събитията от 1915 г. е изискване за плурализма, а също и за култура на демокрация и модерност в Турция".

"С надежда и вяра, че древните народи със сходни обичаи и традиции и принадлежащи към един сложен, но уникален регион, могат заедно достойно да почетат миналото и своите жертви, ние се надяваме, че душите на загиналите в началото на XX век арменци почиват в мир, на техните внуци поднасяме своите съболезнования", пише Ердоган.

На 24 април т.г. се навършват 99 години от началото на насилствената депортация на стотици хиляди арменци. Ереван смята това за първия геноцид на XX век, докато Анкара настоява събитията да се интерпретират в контекста на войната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини