Азиатски вирус убиец засечен в Гърция

Гръцки гражданин, който живее в Саудитска Арабия, е бил диагноститциран с БИРС (MERS, Близкоизточен респираторен синдром). Това е първият случай, когато смъртоносният вирус е засечен в Гърция, съобщава ekathimerini.com. Скоро след като 69-годишния мъж се върнал в страната, за да посети семейство в Пирея, той бил приет в болница в критично състояние.

Причинителят на БИРС е коронавирус, който се появи в Саудитска Арабия преди две години. Оттогава в страната са регистрирани над 200 случая, 76 от които са завършили със смърт.

Властите намериха в понеделник атинския таксиметров шофьор, който качил пристигналия  от Саудитска Арабия пътник в четвъртък. Издирени са пътници от самолета, които са седели близо до заболелия, както и тези,с които той е бил в контакт в Гърция. Водачът на таксито не е имал никакви симптоми на БИРС.

Заболелият гръцки гражданин се лекува в стая с отрицателно налягане в болница в Атина. 

Симптомите на БИРС са тежко и учестено дишане, цианоза (сивкав цвят на кожата) в сивкав, което е признак за цианоза или недобро усвояване на кислород, треска и кашлица. Предполага се, че вирусът се пренася от прилепи, но произходът на заразата не е установен. Преди две години учените изследваха възможността камили да пренасят заразата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини