Болниците брутално точат НЗОК, показа внезапна проверка на касата

Редица нарушения в болници в цялата страна са регистрирали от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при внезапна проверка в почивните празнични дни.

Управителят на Касата Румяна Тодорова обяви на пресконференция, че за периода 18-21 април са проверени общо 37 болници, 191 отделения в 13 града, като в 14 лечебни заведения са открити сериозни нарушения по броя на хоспитализирани пациенти. Оказало се е, че в отделенията при примерно 20 легла, са настанени 30 пациенти, а при проверка половината от тях не са били там.

Тодорова се похвали още с общо 1457 проверки в болничната помощ от началото на годината до края на март и над 2500 проверки в извънболничната помощ. В болничната помощ са регистрирани 1570 нарушения. Управителят на НЗОК изтъкна, че лекарите-проверители от РЗОК са подали в доклада си и оплаквания от лоша хигиена в лечебни заведения в много места в страната, особено в държани и общински болници.

В Кюстендилската болница за рехабилитация на пациенти, настанени по клинична пътека, им се искало по 80 лева доплащане за ВИП-стаи и доплащане за лекарства.

Проверките са установили още, че пациенти, приети по една клинична пътека, се лекуват само за конкретното заболяване, без да се обръща внимание на съпровождащите ги такива. В почивните дни пък терапевтичните клиники в редица онкологични болници били затворени, а само ден преди празниците били изписани всички пациенти.

Проверките в Пазарджик и Пловдив са дали материал за сезиране на прокуратурата, тъй като редица общопрактикуващи лекари са отчели дейности, които всъщност не са извършили. Много от другите лекари пък са били предупредени за проверката и са си взели отпуск.

Румяна Тодорова изтъкна още, че до момента Касата е разгледала 194 пациентски жалби, повечето от които са за качеството на медицинското обслужване и ще бъдат изпратени до Агенция „Медицински одит".

По думите й някои от болниците изчерпват обемите на клиничните пътеки по-бързо от предвиденото, като не е ясно дали пациентите реално са страдали от тези заболявания. За изследванията на някои пациенти е станало ясно, че на тях няма написани нито имената на пациента, нито изходяща дата.

Тодорова все пак призна, че има и някои болници, които трябва да бъдат дадени за пример като такива, които си вършат работата добре. Похвали на фона на общата критика получиха столичната болница „Света Ана", както и неврологичното отделение на „Токуда".

Стана ясно обаче, че НЗОК има проблем с лекарите, работещи в РЗОК. Тодорова алармира, че болниците са започнали да ги наемат на високо заплащане в „отделите за борба с касата", т.е. те отговарят за изготвянето на отчетите на болниците към Касата, тъй като са работили в системата и знаят къде гледат проверяващите.

„Ние в момента не плащаме за пациентите, а издържаме болниците", оплака се управителят на Kасата. Тя увери, че ще изпрати доклад за нарушението на здравния министър и ще продължи с изненадващите проверки и по време на следващите празници, както и в регулярното работно време.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини