Мистериозна смърт. Дивеч мре край Стръмни рид

Мистериозна смърт налегна животните около телевизионната кула на Стръмни рид. Издъхват представители на различни животински видове от прилепи до диви зайци. Засегнатата зона е в диаметър около 10 км. Прилепи летят по светло и падат като метеорити от небето. Зайци се лутат по тесните шосета и издъхват в канавките. Засегнати са и птици и домашни животни.Лястовичките се държат неадекватно ,като губят способност да летят. Кучата повръщат и ядат билки.Вече има сигнали и от жители на околните села за умрели кокошки и агнета.

За това сигнализира българинът с шведски паспорт Хасан Тахиров. Той докара в Кърджали умрели и умиращи животинки. Те бяха занесени за експертиза в Агенцията за контрол на храните. От там обаче му препоръчаха да си плати пробата или да се обърне към РИОСВ-Хасково.

В Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково веднага записаха сигнала. Разпитваха за подробности и обещаха спешна проверка. От РИОСВ казаха,че проба трябва да се вземе от Агенцията по контрол на храните,тъй като само те могат да вземат проби и правят изследвания.

 Рано тази сутрин експерти от РИОСВ-Хасково бяха на Стръмни рид.Те съобщиха,че умрели зайци ще бъдат изпратени за инфекциозни проби в София.За токсикологичен анализ в Стара Загора ще бъде изпратен мъртъв прилеп.В момента от РИОСВ нямат връзка с лаборатория,която да извърши изследване на евентуална радиация в зоната на Стръмни рид.

Христо Христов от Дружеството за защита на птиците заяви, че трудно може да се намери смислено обяснение, без да се извърши проба от умрелите животни. Токсикологичният анализ се прави в Стара Загора. За съжаление институциите пестят средства и на практика това рядко се случва. Христов каза,че може причината да е в старо сметище на токсични отпадъци. Вятърът през последните дни вероятно е разнесъл отровите из региона.Той изрази сериозно безпокойство за прилепите,които са защитен вид.

Хасан Тахиров определи ставащото като еко-катастрофа за района на Стръмни рид. Той сподели,че в Швеция, където е живял дълги години властите вземат незабавни мерки. Дори има болница за диви животни. Носиш раненото добиче и там го лекуват безплатно. По твое желание го пускат в дивата природа или ти го връщат обратно.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини