ДАНС и прокуратурата си подхвърлят кметския милион като горещ картоф

"Златната нива" се намира до асфалтовата база на "Европът" край пътя за Узунджово

След близо осем месеца разследване на милиона на кметската съпруга ДАНС Хасково стигна до задънена улица. Папката е върната на прокуратурата без обвинително заключение, а със служебното „за разпореждане“. Което на практика е подхвърляне на горещия картоф в ръцете на държавното обвинение, смятат запознати с разследването.

Прокурорът Петър Мидов потвърди, че преписката е върната в окръжна прокуратура „за разпореждане“. Той обаче отказа да съобщи дали ще пише обвинителен акт или ще прекратява досъдебното производство. На този етап било рано да се каже.

Както Haskovo.net писа миналото лято в разследване за имотите на властта, съпругата на кмета Георги Иванов – Даниела Захариева, е спечелила милион и четвърт при супер успешна сделка през 2012 година. На 12 март тя е закупила за 5000 лева всички дялове на фирма „Българска строителна компания“, собственост на брата на бившия заместник-кмет на Хасково Минко Ангелов – Делчо Ангелов. Единствената собственост на компанията е нива от 4 декара, с данъчна оценка 582 лв. Теренът бил купен от „Българска строителна компания“ месец преди това от Петко и Мария Бончева от Узунджово. Те пък я купили от община Хасково преди няколко години. Нивата се намира до асфалтовата база на „Европът“ в покрайнините на областния град по пътя за същото село.

На 9 април, или само месец след покупката на компанията, Даниела Захариева я продава, по-точно продава нивата, защото самата фирма няма никаква друга собственост, точно на „Европът“, но срещу 1 320 000 лв. Така за по-малко от месец кметската съпруга реализира печалба от 1 315 000 лв.

На същата дата – 9 април, в хасковския окръжен съд „Европът” сключва споразумение с община Хасково след продължил с години спор. Общината се съгласява да преведе на фирмата 2 515 375 лв., а „Европът” се отказва от претенцията си за лихвата в размер на 572 179 лв. Парите са за ремонтни и строителни дейности по хасковските улици още през 2008-а.

Всичко това е описано в разследването на Haskovo.net от 2 юли 2012 година със заглавие „Как в Хасково се става милионер за месец“. Статията можете да прочетете тук.

След излизането на материала окръжната прокуратура се самосезира, а малко по-късно се намесиха и агентите от ДАНС, които проведоха свое разследване. Осем месеца по-късно агентите стигнаха до задънена улица.

Разследването все пак се натъква на интересни подробности, съобщиха източници на Haskovo.net. Замесените в случая обяснили пред агентите на ДАНС, че на практика има сделка между частни лица, а пазарът е свободен и всеки може да купува и продава на каквато си иска цена. Освен това въпросната „златна нива“ е била оценена от лицензиран оценител, който посочил като приемлива пазарна цена 1 100 000 лв. Лицензираният оценител е фирма „Лиа“ ООД. Несъответствието, което установява ДАНС е, че пазарната оценка е била изготвена на 20 април 2012 г., тоест 11 дни след сключването на самата сделка на 9 април.

Друг парадокс е, че изготвянето на оценката е било възложено на още по-късна дата –  24 април. Възложител е „Българска строителна компания“, а документът е подписан от Делчо Ангелов, който обаче повече от месец преди това - на 12 март, е продал компанията.

Друго любопитно съвпадение е, че милионът е бил преведен на фирмата на Даниела Захариева от същата банкова сметка, в която малко  преди това е постъпил преводът от община Хасково. 

Въпреки тези интересни съвпадения агентите на ДАНС не виждат на какво законово основание биха могли да формулират обвинение към някого от участниците в сделката. Затова си измиват ръцете с резолюция „За разпореждане“. Не си задават например логичния въпрос – след като тази златна нива струва над милион лева, защо е била продадена от общината за 5000 лв?

А в прокуратурата, след като на свой ред си прехвърлят папката от бюро на бюро известно време, вероятно тихомълком ще прекратят разследването.

„Към архив“.

Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини