Какви са обичаите на Разпети петък

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.
Исус е разпнат между двама разбойници и умира в големи мъки. Хрониките твърдят, че на този ден е имало едновременно слънчево затъмнение и земетресение.
На Разпети петък се отслужват литургии, на които се припомнят страданията на Христос, който се е превърнал в жертва за човешките грехове.
В деня, в който Исус Христос е разпнат, не трябва да се извършва никаква работа и се смята, че хората, които не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от големи нещастия.
Строго забранени са и различните веселби. В народните обичай се повелява на Разпети петък да се мине под маса, като по този начин човек символично да се очисти от всичките си грехове.
Според евангелските текстове на Разпети петък небето и земята са се раздрали, а Слънцето се е скрило, като над цяла Голгота е настъпила пълна тъмнина.В католическите църкви на този ден се изнася кръста, което олицетворява носенето му от Христос до Голгота.
В една легенда се разказва, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с огромния кръст на плещите, той минал край една жена, която перяла, и ѝ поискал малко вода. Жената обаче вместо вода му дала помия.
По-нататък в друг дом, където печели хляб, дали на Спасителя малко от топлия хляб и след като го изял Исус казал: „Проклета да бъде жената, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба! "
Затова е прието в този ден да не се пере.
В православните храмове на Разпети петък по традиция се издига символичен гроб, покрит с червената плащеница, която се покрива с цветя от християните.
По време на богослужение плащеницата се изнася и с нея се извършва символично обикаляне около храма, като в края на церемонията свещеникът я връща върху символичния гроб.
В народните вярвания се казва, че в петия ден от Страстната седмица дори птиците не пеят, защото страдат за Христос.

Източник: http://sanovnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини