Деца от училища и домове боядисаха яйца за Великден

Ученици от СОУ „Н. Й Вапцаров” и ОУ „Петър Берон”, посетители на Дневния център „Дъга” и Центъра за обществена подкрепа се включиха в празничното посрещане на най-светлия християнски празник Великден. Проявата се организира от община Момчилград и премина под надслов „Великденски яйца – символите на живота и вечността”. Малчуганите имаха възможност да научат за традицията на празника и за различните начини за багрене и украсяване на яйца.

Експертът от отдел „Хуманитарни дейности” Мая Паскова разказа на децата, че още в древността хората посрещали събуждането на природата с великденски яйца. Те вярвали, че това яйце е символ на живота, плодородието и обновлението. Тя припомни, че първото боядисано яйце трябва да бъде червено, защото се вярва, че то ще донесе здраве и щастие.

Учениците демонстрираха различни техники за боядисване на Великденски яйца. За всички бяха осигурени голяма торта и сокове.В неделя те ще участват в конкурса за „Най-здраво великденско яйце”, което се ще се проведе от 11.00 ч. в двора на църквата „Цар Борис-Михаил”. За победителите от община Момчилград са осигурени награди.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини