Малчугани от Звездел изразиха толерантното си отношение спрямо религии и етноси

Възпитаници на ЦДГ „Щастливо детство” възпроизведоха обичаите на ислямския религиозен празник Рамазан Байрам. Идеята на малчуганите бе да изразят своето толерантно отношение спрямо религиите и етносите. Програмата им е част от проекта на забавачката „Шанс за детската толерантност”. Преди импровизираното посрещане на Рамазан Байрам, децата пресъздадоха традициите на един от най-големите християнски празници Коледа и ромския празник Банго Васил.

Тържеството в местното читалище „Алеко Константинов” протече при голям интерес от страна на родители. Талантливите деца от Звездел пяха песни, разказаха с много чувства и емоции приказки. В забавленията се включиха и ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров”.

Приветствие отправиха кметът на община Момчилград Акиф Акиф и началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Мюзейда Пашалъ.

„За всеки един от нас е особено важно да приемаме и уважаваме различията и възможностите на всяко дете, независимо от етноса и религията му. Днес сме свидетели на добър диалог между между деца и родители от различни етноси. В бъдеще време ще търсим начини за партньорство с детски и учебни заведения за реализация на подобни проекти”, заяви кметът Акиф Акиф. Той отправи благодарности към целия колектив на ЦДГ „Щастливо детство” за реализирането на проекта, който цели да развие културната идентичност на децата от етническите малцинства.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини