Очаква се бум на ипотечните кредити у нас

Бум на ипотечните кредити се заражда на родния банков пазар, информира на пресконференция във вторник една от водещите банки в България.

При проведена анкета относно този тип заеми 36% от запитаните българи са признали, че вече ползват ипотечен кредит, а 42 на сто от участниците в проучването са заявили, че имат намерение до една година за изтеглят такъв тип заем.

Най-много желаещи за теглене на заем с цел закупуване на жилище има в големите градове - София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. Основният извод от направеното проучване обаче показва, че дори хората с такъв кредит нямат голямо познание за самите критерии и условия, по които са взели заем.

Близо 46 на сто от запитаните българи не знаят как точно се оформя тяхната лихва, като 44% си мислят, че лихвените им проценти са строго фиксирани за целия срок на договора. Експертите припомнят, че тази представа чувствително се разминава с действителността. Въпреки това повечето от българите, които имат намерение тепърва да се сдобият с ипотека, искат да имат плаващ лихвен процент до изплащането на кредита.

Потребителите се интересуват много и от крайната сума, която ще върнат на банката. Все още се запазва тенденцията ипотечен кредит да се тегли за период между 15 и 30 години, а предпочитаната валута си остава еврото.
Според инициаторите на проучването приетите наскоро промени в Закона за потребителския кредит, които разбудиха страстите в сектора и недоволството на частните финансови институции, няма по никакъв начин да засегнат около 1/3 от участниците в анкетата, които вече ползват жилищен кредит. Голяма част от тях пък нямат планове да рефинансират задълженията си, защото са лишени от финансова възможност.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини