Обявяваме фалит - не плащаме лихви

Няма да се начисляват лихви и неустойки по задължението, ако длъжникът е обявил частен фалит. Това предвижда Законът за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица, който в момента се подготвя от екип в Министерство на правосъдието.
Това стана ясно вчера по време на семинар, посветен на законодателната инициатива на екипа на Зинаида Златанова. Вчера вицепремиерът и правосъден министър обяви, че законът ще бъде публикуван за обществено обсъждане след седмица, тъй като все още има неща, които трябва да се уточняват. Законът, станал известен като закон за частния фалит, предвижда за свръхзадлъжняло да се обявява физическо лице, чийто дълг надхвърля 1/3 от притежаваното от него имущество.
Веднъж обявен за свръхзадлъжнял от съда
човек описва цялото си имущество и всички доходи. Отваря се особена сметка, която да е на разположение на кредитора. В нея постъпват всички доходи на длъжника, които надхвърлят несеквестируемите. Оттам кредиторът може да удовлетворява претенциите си. След като изтекат 3 години от обявяването на лицето за свръхзадлъжняло и след като е било поставено под защита, обаче задълженията му автоматично се погасяват, независимо от това дали кредиторът е прибрал вземанията си, или не. Идеята е да се прекрати практиката с вечните длъжници, както и тази с наследяването на дълговете от роднини, обясниха от правосъдното ведомство.
Всички лица, обявили фалит, ще бъдат вписвани в единен регистър към Агенцията по вписванията, стана ясно още вчера.
В него ще се въвеждат всички данни и документи, свързани с обявяването на свръхзадлъжнялост - броят на кредиторите, на които лицето дължи пари например, както и всички междувременно придобити доходи и имущество. Във въпросния регистър ще бъде поместена и особената сметка.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини