Дрон наруши закона за роботите

Сн.: ABC

Инцидент в Австралия беше отбелязан като първо нарушение на закона за роботите, дефиниран от Айзък Азимов, а именно: робот не може да причини вреда на човек или със своето бездействие да допусне на човек да бъде причинена вреда.

Какво се случи обаче в австралийския град Джералдтон? Видеооператорът Уорън Абрамс правил въздушни снимки с помощта на дрон по време на триатлон в местния клуб Endure Batavia Triathlon. Дронът обаче излязъл от контрол и паднал от височина 10 метра върху една от състезателките, като причинил травма на главата й.

След оказване на първа помощ жената постъпила в болница в стабилно състояние. Във връзка с инцидента, отделът по безопасност на гражданската авиация CASA отбелязва, че работата на безпилотния дрон изисква спазване на строги правила, вкл. устройството да лети на разстояние не по-малко от 30 метра от хората.

Вътрешното разследване на компанията установява, че някой е превключил умишлено канала за връзка с робота, в резултатът на което устройството е излязло от контрол. Подобно действие би могло да се извърши с произволен смартфон и затова откриването на престъпника е доста трудно.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини